De Lijn heeft van sommige van haar chauffeurs een handvol meldingen gekregen van kleuters die op weg van school naar huis alleen op de bus worden gezet. "Het gaat om een paar meldingen. Het is zeker niet iets dat steeds vaker gebeurt", nuanceert woordvoerder Tom Van de Vreken berichtgeving in Het Nieuwsblad en De Standaard.

De vervoersmaatschappij is wel alert voor de problematiek en verwijst ook naar haar reisvoorwaarden: onder de vijf jaar mogen kinderen niet onbegeleid op de bus. "We zouden ouders willen vragen altijd in begeleiding te voorzien", aldus Van de Vreken.

Afhankelijk van kind tot kind

'De Lijn slaat alarm: steeds meer kleuters alleen op de bus', kopt Het Nieuwsblad op zijn voorpagina. "Dat is wat overdreven", stelt de woordvoerder van De Lijn. "We hebben wel enkele meldingen van chauffeurs binnengekregen, voornamelijk op de belbus. Uit bekommernis om de veiligheid van de kleuters en ook om onze chauffeurs een kader mee te geven, hebben we de vraag gesteld aan het Kinderrechtencommissariaat of er een goede minimumleeftijd is om alleen de bus te nemen."

Het antwoord luidde dat het afhangt van kind tot kind. Het ene kind is er sneller klaar voor dan het andere. Anderzijds zijn er de reisvoorwaarden van De Lijn, en die zijn duidelijk. De vervoersmaatschappij is alert voor de problematiek en bekijkt wat ze nog verder kan doen, maar vraagt ouders intussen om altijd in begeleiding te voorzien. Die begeleiding kan ook door een broer of zus ouder dan 12. (Belga/AVE)

De Lijn heeft van sommige van haar chauffeurs een handvol meldingen gekregen van kleuters die op weg van school naar huis alleen op de bus worden gezet. "Het gaat om een paar meldingen. Het is zeker niet iets dat steeds vaker gebeurt", nuanceert woordvoerder Tom Van de Vreken berichtgeving in Het Nieuwsblad en De Standaard. De vervoersmaatschappij is wel alert voor de problematiek en verwijst ook naar haar reisvoorwaarden: onder de vijf jaar mogen kinderen niet onbegeleid op de bus. "We zouden ouders willen vragen altijd in begeleiding te voorzien", aldus Van de Vreken.'De Lijn slaat alarm: steeds meer kleuters alleen op de bus', kopt Het Nieuwsblad op zijn voorpagina. "Dat is wat overdreven", stelt de woordvoerder van De Lijn. "We hebben wel enkele meldingen van chauffeurs binnengekregen, voornamelijk op de belbus. Uit bekommernis om de veiligheid van de kleuters en ook om onze chauffeurs een kader mee te geven, hebben we de vraag gesteld aan het Kinderrechtencommissariaat of er een goede minimumleeftijd is om alleen de bus te nemen." Het antwoord luidde dat het afhangt van kind tot kind. Het ene kind is er sneller klaar voor dan het andere. Anderzijds zijn er de reisvoorwaarden van De Lijn, en die zijn duidelijk. De vervoersmaatschappij is alert voor de problematiek en bekijkt wat ze nog verder kan doen, maar vraagt ouders intussen om altijd in begeleiding te voorzien. Die begeleiding kan ook door een broer of zus ouder dan 12. (Belga/AVE)