In het programma De Afspraak op Canvas kwam de optie van een koninklijke sorry voor de wandaden van Leopold II donderdag aan bod.

Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens zou de verjaardag van de onafhankelijkheid 'inderdaad een mooi moment zijn' voor de Belgische overheid om de problematiek van ons koloniaal verleden te erkennen.

Coens vindt dat koning Filip de 'meest aangewezen persoon is' om daarover iets te zeggen. 'Uiteindelijk is het de politiek die de verantwoordelijkheid draagt voor de uitspraken van de koning. Dus dat moet daar ook aangekaart worden', aldus Coens.

Ook SP.A kijkt naar de koning (of regering)

SP.A-voorzitter Conner Rousseau sluit zich aan bij de stelling van CD&V. 'Op een moment dat heel wat mensen verzamelen om een positief signaal te geven tegen onderdrukking en racisme, 60 jaar na de onafhankelijkheid van Congo, is het de uitgelezen kans om als land onze excuses aan te bieden aan Congo. Dat kan door de koning of door de regering. Dat komt eigenlijk op hetzelfde neer', zei hij aan de VRT-radio.

In het programma De Afspraak op Canvas kwam de optie van een koninklijke sorry voor de wandaden van Leopold II donderdag aan bod. Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens zou de verjaardag van de onafhankelijkheid 'inderdaad een mooi moment zijn' voor de Belgische overheid om de problematiek van ons koloniaal verleden te erkennen. Coens vindt dat koning Filip de 'meest aangewezen persoon is' om daarover iets te zeggen. 'Uiteindelijk is het de politiek die de verantwoordelijkheid draagt voor de uitspraken van de koning. Dus dat moet daar ook aangekaart worden', aldus Coens.