Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. De kranten konden het rapport over de loonkosthandicap inkijken dat de de Expertengroep Concurrentievermogen en Werkgelegenheid (EGCW) opstelde op vraag van de regering. De experts vergelijken België met de buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk in 21 bedrijfstakken.

Productiviteit maakt veel goed

Als enkel naar de arbeidskosten gekeken wordt, scoort België in bijna alle sectoren slechter dan in de buurlanden, maar die handicap wordt in alle bedrijfstakken verkleind of zelfs omgedraaid door de hogere productiviteit. Zo is een bouwvakker in België op basis van alleen de arbeidskosten 4 procent duurder dan in de buurlanden, maar dankzij zijn hoge productiviteit wordt hij in totaal 15 procent goedkoper.

Vooral in de industriële sectoren kan de hogere productiviteit de arbeidskosten echter niet compenseren. Het rapport verwijst naar de textielsector, autosector en de chemie. De dienstensector doet het door de bank genomen een stuk beter, al hinkt de horeca met een handicap van 30 procent ver achterop.

Loonsubsidies

Algemeen spreekt de expertengroep van een arbeidskostenverschil met de referentielanden van 4,6 procent, maar dat zakt tot 0,5 procent als rekening wordt gehouden met de ruim 11 miljard aan loonsubsidies. (Belga/TV)

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. De kranten konden het rapport over de loonkosthandicap inkijken dat de de Expertengroep Concurrentievermogen en Werkgelegenheid (EGCW) opstelde op vraag van de regering. De experts vergelijken België met de buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk in 21 bedrijfstakken.Productiviteit maakt veel goed Als enkel naar de arbeidskosten gekeken wordt, scoort België in bijna alle sectoren slechter dan in de buurlanden, maar die handicap wordt in alle bedrijfstakken verkleind of zelfs omgedraaid door de hogere productiviteit. Zo is een bouwvakker in België op basis van alleen de arbeidskosten 4 procent duurder dan in de buurlanden, maar dankzij zijn hoge productiviteit wordt hij in totaal 15 procent goedkoper. Vooral in de industriële sectoren kan de hogere productiviteit de arbeidskosten echter niet compenseren. Het rapport verwijst naar de textielsector, autosector en de chemie. De dienstensector doet het door de bank genomen een stuk beter, al hinkt de horeca met een handicap van 30 procent ver achterop.Loonsubsidies Algemeen spreekt de expertengroep van een arbeidskostenverschil met de referentielanden van 4,6 procent, maar dat zakt tot 0,5 procent als rekening wordt gehouden met de ruim 11 miljard aan loonsubsidies. (Belga/TV)