Belgisch leger verzorgt soldaten uit Oost-Oekraïne

05/04/18 om 04:36 - Bijgewerkt om 04:36

Bron: Belga

In het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek komen donderdag drie Oekraïense militairen aan die gewond zijn geraakt in het conflict in het oosten van hun land. Daar levert het leger al vier jaar strijd met separatisten die gesteund worden door Rusland.

Belgisch leger verzorgt soldaten uit Oost-Oekraïne

Oekraïense soldaten ten zuiden van Donetsk. © BELGAIMAGE

Defensie wil pas na hun aankomst reageren, 'om het diplomatieke conflict met Rusland niet nog meer op de spits te drijven', zo zeggen bronnen binnen het leger. Dat berichten Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

Het is niet duidelijk voor welke verwondingen de militairen precies worden overgebracht, maar volgens het Oekraïense leger zullen ze een behandeling krijgen 'van de beste Belgische specialisten'.

De slachtoffers zouden eind vorig jaar al geselecteerd zijn door het Belgische leger. Dat wilde de voorbije dagen niet communiceren over de transfer en wacht met informatie tot de Oekraïners zijn aangekomen in het hospitaal.

Volgens bronnen wilde de Belgische regering het diplomatieke conflict met Rusland, in de nasleep van de vergiftiging van oud-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in het Britse Salisbury, niet verder op de spits drijven. "Dan komt de verzorging van Oekraïense soldaten, op kosten van het Belgisch leger, niet echt gelegen", zo klinkt het.

Later op het jaar zouden nog eens twee Oekraïense militairen naar ons land worden overgebracht.

Onze partners