België heeft de scheefste arbeidsmarkt van Europa

In geen enkel ander Europees land zijn vacatures en werklozen zo slecht op elkaar afgestemd als in België. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Nationale Bank.

Ons land kent vooral laaggeschoolde werklozen, terwijl werkgevers vooral op zoek zijn hooggeschoolden, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Daardoor blijven veel vacatures openstaan, terwijl ook veel mensen werkloos blijven.

Regionale verschillen

In geen enkel ander West-Europees land is die afstemming zo slecht, stelt de Nationale Bank. Ook in de regionale verschillen in werkloosheidscijfers is België een kampioen.

Hoewel onze werkloosheid lager is dan het Europese gemiddelde, wijzen beide vaststellingen erop dat de arbeidsmarkt in België slecht functioneert.

Door de economische crisis is de afstemming tussen vacatures en werklozen – net als in andere Europese landen – nog verder achteruitgegaan.

Een slechte arbeidsmarkt is problematisch omdat bedrijven daardoor geen geschikte werknemers vinden. En werklozen raken maar moeilijk aan een job.

Systeem stoot werknemers af

Fons Leroy, de topman van de Vlaamse tewerkstellingsdienst VDAB, ziet verschillende verklaringen voor de slechte Belgische score. “Zeventien procent van de jongeren verlaat het onderwijs zonder diploma. Dat is een enorm verlies voor de arbeidsmarkt.”

Hij wijst ook op een probleem bij ouderen. “We hebben de laagste werkgelegenheidsgraad in België voor 55-plussers. Ons systeem stoot die werknemers af, terwijl de industrie die ervaren werknemers goed kan gebruiken.”

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) wil de diplomaloze jongeren opvissen door stages aantrekkelijker te maken voor werkgevers. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content