Belg telefoneert, smst en appt nieuwjaarswensen

© belga

Met circa 12,5 miljoen uitgewisselde smsjes tussen zaterdag 20 uur en zondag 8 uur behield de sms bij de jaarovergang eerder goed stand. De cijfers van de operatoren Proximus en Orange zijn vrij vergelijkbaar met die van een jaar geleden. Er werd flink meer getelefoneerd en de stijging van het mobiele dataverkeer zet zich door. Telenet, de derde belangrijkste operator, besliste vorig jaar al om de cijfers niet meer mee te geven.

Proximus behandelde afgelopen nacht meer dan 7,1 miljoen sms’jes op zijn netwerk, dubbel zoveel als op een normale nacht in 2022. De gestage daling van de voorbije jaren lijkt te stagneren (-1 procent tegenover vorig jaar), aldus het bedrijf in een persbericht. Orange verwerkte 5,4 miljoen nieuwjaarswensen via sms, een daling van 3,8 procent op jaarbasis. Op de piek, om middernacht, werden 977 berichten per seconde verstuurd. Ter vergelijking: in 2018 stuurden mensen bij Orange nog 10 miljoen sms’jes van oud op nieuw. 

Orange merkt overigens op dat mensen elkaar liever persoonlijk bellen om te wensen. In die 12 uren werden 5,1 miljoen telefoongesprekken gevoerd, 57 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Proximus telde 4,2 miljoen mobiele oproepen (+57 procent), een cijfer dat opnieuw het niveau van pré-corona bereikt. ‘Dit zou erop kunnen wijzen dat mensen opnieuw vaker buitenshuis vierden.’

De stijging van het mobiele dataverkeer zet zich door. Proximus meldt een stijging van bijna 20 procent uitgewisselde mobiele data in vergelijking met vorig jaar. Orange verwerkte 326.179 GB aan mobiele data, een stijging van 26 procent, met als populairste apps voor het wensen delen Facebook, Instagram en TikTok. Bij Proximus kende het vaste internetverkeer een stijging van 11 procent.

Partner Content