Automobilisten die met winterbanden rijden, schakelen stilaan best over op zomerbanden. Dat vraagt sectorconfederatie Federauto, die benadrukt dat autobestuurders door de banden aan de seizoenen aan te passen, hun veiligheid en die van de andere weggebruikers verhogen.

Ook mobiliteitsclub VAB meldt dat het tijd wordt om de winterbanden te wisselen voor zomerbanden, "want die scoren beter bij hogere temperaturen en zijn 3 procent zuiniger". Volgens VAB rijden we te lang met winterbanden rond, dikwijls uit nonchalance of onwetendheid.

Zo blijkt uit een bevraging van VAB bij duizend respondenten dat 28,5 procent van de automobilisten met winterbanden nog niet weet wanneer ze die zullen wisselen.

Langer winterbanden door crisis

VAB berekende ook dat het hogere verbruik van winterbanden voor het totale wagenpark in België voor een meerkost van 1 miljoen euro per maand zorgt (660.000 liter extra verbruik). "Er is naast een veiligheidsvoordeel dus ook een financieel argument om de winterbanden nu te vervangen door zomerbanden", klinkt het.
Tenslotte zorgt ook de crisis ervoor dat er langer met winterbanden gereden wordt om de kosten voor een bandenwissel uit te stellen.

Woordvoerder van autofederatie Febiac Joost Kaesemans voegt eraan toe dat de crisis eveneens te voelen is in het periodieke onderhoud van de auto, dat automobilisten veel minder snel of correct laten uitvoeren dan in het verleden. (Belga/TE)

Automobilisten die met winterbanden rijden, schakelen stilaan best over op zomerbanden. Dat vraagt sectorconfederatie Federauto, die benadrukt dat autobestuurders door de banden aan de seizoenen aan te passen, hun veiligheid en die van de andere weggebruikers verhogen. Ook mobiliteitsclub VAB meldt dat het tijd wordt om de winterbanden te wisselen voor zomerbanden, "want die scoren beter bij hogere temperaturen en zijn 3 procent zuiniger". Volgens VAB rijden we te lang met winterbanden rond, dikwijls uit nonchalance of onwetendheid. Zo blijkt uit een bevraging van VAB bij duizend respondenten dat 28,5 procent van de automobilisten met winterbanden nog niet weet wanneer ze die zullen wisselen. Langer winterbanden door crisis VAB berekende ook dat het hogere verbruik van winterbanden voor het totale wagenpark in België voor een meerkost van 1 miljoen euro per maand zorgt (660.000 liter extra verbruik). "Er is naast een veiligheidsvoordeel dus ook een financieel argument om de winterbanden nu te vervangen door zomerbanden", klinkt het. Tenslotte zorgt ook de crisis ervoor dat er langer met winterbanden gereden wordt om de kosten voor een bandenwissel uit te stellen.Woordvoerder van autofederatie Febiac Joost Kaesemans voegt eraan toe dat de crisis eveneens te voelen is in het periodieke onderhoud van de auto, dat automobilisten veel minder snel of correct laten uitvoeren dan in het verleden. (Belga/TE)