Minister van Justitie Annemie Turtelboom broedt al langer op een hervorming van het systeem. Maandag nog kreeg haar kabinet bezoek van vertegenwoordigers van de stafhouders van België, die kwamen pleiten voor een herfinanciering van de rechtsbijstand.

"Vertegenwoordigen de stafhouders die gaan pleiten voor een hogere vergoeding voor pro-Deoadvocaten ook de confraters die stoefen dat ze er alle belang bij hebben dat hun cliënt zo lang mogelijk opgesloten blijft", vraagt Rieder zich in een opiniebijdrage in De Standaard af. "Want bij iedere verschijning voor de rechtbanken verzamelen zij punten die op het einde van het jaar veranderen naar harde valuta. Om nog te zwijgen van de advocaten die niet te beschaamd zijn om zich naast de vergoeding van de staat handje contantje nog een extraatje in de pollen te laten duwen door de pro-Deocliënt".

Systeem onhoudbaar
Rieder meent dat in het Belgische systeem de deur naar misbruik wagenwijd openstaat. Een studie van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) bevestigt dat het pro-Deosysteem zoals het nu bestaat, onhoudbaar is. "Elk jaar stijgen de kosten met acht à negen procent", zegt onderzoeker Frédéric Schoenaers. (Belga/TE)

Minister van Justitie Annemie Turtelboom broedt al langer op een hervorming van het systeem. Maandag nog kreeg haar kabinet bezoek van vertegenwoordigers van de stafhouders van België, die kwamen pleiten voor een herfinanciering van de rechtsbijstand. "Vertegenwoordigen de stafhouders die gaan pleiten voor een hogere vergoeding voor pro-Deoadvocaten ook de confraters die stoefen dat ze er alle belang bij hebben dat hun cliënt zo lang mogelijk opgesloten blijft", vraagt Rieder zich in een opiniebijdrage in De Standaard af. "Want bij iedere verschijning voor de rechtbanken verzamelen zij punten die op het einde van het jaar veranderen naar harde valuta. Om nog te zwijgen van de advocaten die niet te beschaamd zijn om zich naast de vergoeding van de staat handje contantje nog een extraatje in de pollen te laten duwen door de pro-Deocliënt". Systeem onhoudbaar Rieder meent dat in het Belgische systeem de deur naar misbruik wagenwijd openstaat. Een studie van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) bevestigt dat het pro-Deosysteem zoals het nu bestaat, onhoudbaar is. "Elk jaar stijgen de kosten met acht à negen procent", zegt onderzoeker Frédéric Schoenaers. (Belga/TE)