ABVV wil anciënniteitstoeslag voor oudere werklozen terugbrengen

© BELGA

De socialistische vakbond eist dat de regering de afschaffing van de anciënniteitstoeslag voor oudere werklozen intrekt. ‘Mensen die tientallen jaren gewerkt en sociale bijdragen betaald hebben en die nu hun werk verliezen, worden op een inkomen gezet onder de armoedegrens’, klinkt het.

De socialistische vakbond eist dat de regering de afschaffing van de anciënniteitstoeslag voor oudere werklozen intrekt. Die “onbarmhartige” maatregel van de regering-Michel ging op 1 januari van kracht, waardoor nieuwe werklozen van 55 jaar of ouder na één jaar werkloosheid en mits een lange loopbaan niet langer een toeslag krijgen op hun werkloosheidsuitkering. De maatregel opnieuw invoeren, zou de regering volgens het ABVV dit jaar maar 4,7 miljoen euro kosten, en in 2016 en 2017 4,3 miljoen. De bond hekelt het verdwijnen van de premie als een van de vele maatregelen “tegen oudere werknemers”.

‘Mooi paasgebaar’

“Mensen die tientallen jaren gewerkt en sociale bijdragen betaald hebben en die nu hun werk verliezen, worden op een inkomen gezet onder de armoedegrens. Ondanks hun jarenlange inzet, terwijl ze weinig of geen kans maken op de arbeidsmarkt”, zei federaal ABVV-secretaris Jef Maes op een persconferentie. “Het is Goede Vrijdag vandaag, maar ik kan alleen zeggen dat de afschaffing van de toeslag zeer onbarmhartig was.” Maes hoopt op een “mooi paasgebaar”.

Volgens de ABVV-secretaris treft de maatregel – die de vakbond illustreerde met de getuigenissen van 55-plussers die na een lange loopbaan hun werk verloren – elk jaar zowat 20.000 mensen. Het gaat om mensen die de bijslag de komende jaren zouden hebben gekregen, indien hij niet afgeschaft was. Binnen tien jaar is de anciënniteitstoeslag volledig uitgedoofd – dus zullen volgens Maes dan zowat 200.000 mensen getroffen zijn. Onder voorwaarden (zwaar beroep of 35 jaar loopbaan) kunnen tijdelijk nog nieuwe werklozen toetreden, maar de toetredingsleeftijd wordt per jaar met drie jaar verhoogd.

Geen begeleidende maatregelen

De vakbond betreurt dat de afschaffing niet gepaard ging met begeleidende maatregelen, bijvoorbeeld om ouderen meer kansen te geven op werk. Volgens ABVV bedraagt het verschil tussen de oude en de nieuwe regeling bij werkloze 55-plussers per maand 55 tot 121 euro voor een gezinshoofd, 141 tot 133 euro voor een alleenwonende, 186 tot 215 euro voor een samenwonende van 55-57 jaar en 275 tot 322 euro voor de oudere samenwonenden.

Het kostenplaatje om de toeslag te behouden kan voor Marc Goblet, als algemeen secretaris de nummer twee van het ABVV, geen probleem zijn. Deze maatregel herinvoeren zou 4,7 en later 4,3 miljoen euro kosten, terwijl het optrekken van de maaltijdcheques met 1 euro bijvoorbeeld 64 miljoen euro kost, illustreerde hij.

‘Geen positieve signalen’

Maar of er kans is op een herinvoering? “We hebben het geprobeerd, maar ze wilden niet of er was geen opening”, aldus Maes: het lukte niet om de werkgevers te overtuigen bij de sociale onderhandelingen en van de regering kwamen geen positieve signalen. De vakbond wees er hierbij ook op dat de anciënniteitstoeslag eind de jaren ’80 ingevoerd werd via een interprofessioneel akkoord. Nu wordt er ingebroken op eerdere engagementen, klonk het, waarvoor de bond destijds toegevingen gedaan had.

Het was overigens de vorige federale regering-Di Rupo die de startleeftijd voor de toeslag optrok van 50 naar 55 jaar, met het idee de loopbaanvoorwaarde op termijn op te trekken van 20 jaar tot 25 jaar. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content