In de eerste elf maanden van het jaar hebben al 2.263 Belgen zwart geld aangegeven bij de fiscus, goed voor een bedrag van 669 miljoen euro. Dat is driemaal zoveel dan vorig jaar en acht keer zoveel dan in 2008, zo meldt de VRT.

Volgens woordvoerder Francis Adyns van Financiën is de toename van het aantal Belgen dat zijn of haar zwart geld laat regulariseren een gevolg van het feit dat er internationaal meer informatie wordt uitgewisseld.

'We vermoeden dat het afkalven van het bankgeheim er voor een stuk tussen zit', aldus Adyns. 'Bovendien is de toepassing van de Europese richtlijnen versterkt die de uitwisseling van gegevens die nuttig kunnen zijn voor de fiscus tussen de lidstaten van de Europese Unie regelt'.

'Last but not least is er ook het verhaal van de CD-rom van het Zwitserse filiaal van de Engelse bank HSBC waar de Belgische fiscus via de Franse fiscus beslag op heeft kunnen leggen', aldus de woordvoerder. 'Dat heeft voor onrust gezorgd bij de mogelijke indieners van die aangifte tot fiscale regularisatie'.

De fiscus is het dossier volgens de openbare omroep nog aan het onderzoeken. Het gaat om verschillende honderden mensen van wie moet worden vastgesteld of ze hun buitenlands geld al dan niet hebben aangegeven.

In de eerste elf maanden van het jaar hebben al 2.263 Belgen zwart geld aangegeven bij de fiscus, goed voor een bedrag van 669 miljoen euro. Dat is driemaal zoveel dan vorig jaar en acht keer zoveel dan in 2008, zo meldt de VRT.Volgens woordvoerder Francis Adyns van Financiën is de toename van het aantal Belgen dat zijn of haar zwart geld laat regulariseren een gevolg van het feit dat er internationaal meer informatie wordt uitgewisseld. 'We vermoeden dat het afkalven van het bankgeheim er voor een stuk tussen zit', aldus Adyns. 'Bovendien is de toepassing van de Europese richtlijnen versterkt die de uitwisseling van gegevens die nuttig kunnen zijn voor de fiscus tussen de lidstaten van de Europese Unie regelt'. 'Last but not least is er ook het verhaal van de CD-rom van het Zwitserse filiaal van de Engelse bank HSBC waar de Belgische fiscus via de Franse fiscus beslag op heeft kunnen leggen', aldus de woordvoerder. 'Dat heeft voor onrust gezorgd bij de mogelijke indieners van die aangifte tot fiscale regularisatie'. De fiscus is het dossier volgens de openbare omroep nog aan het onderzoeken. Het gaat om verschillende honderden mensen van wie moet worden vastgesteld of ze hun buitenlands geld al dan niet hebben aangegeven.