Aalst Carnaval is geschrapt van Unesco-werelderfgoedlijst

Carnaval in Aalst in 2018. © Belga

De Unesco bevestigt dat het carnaval van Aalst uit de lijst van immaterieel cultureel erfgoed werd verwijderd. Het is de eerste keer dat Unesco dat doet.

De beslissing werd vandaag bevestigd door het Unesco Comité Immaterieel Erfgoed in de Colombiaanse hoofdstad Bogota en op applaus onthaald.

Om de eer aan zichzelf te houden en de verwachte schrapping voor te zijn, had de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) vorige week, in overleg met de carnavalisten, reeds beslist om het Aalsterse carnaval zelf te laten schrappen van de lijst. ‘Wij zijn geen antisemieten of racisten. Wie dat blijft beweren, is te kwader trouw. Aalst zal altijd de hoofdstad van spot en satire blijven. Wat men ook probeert: wij laten ons de vleugels niet knippen’, klonk het toen.

Joodse karikaturen

Het carnaval van Aalst kwam tijdens de vorige editie, begin dit jaar, in opspraak. Op een praalwagen stonden Joodse karikaturen afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Er kwam niet alleen kritiek van de Joodse gemeenschap, maar ook de Unesco noemde de karikaturen respectloos.

Het Aalsterse stadsbestuur onder leiding van burgemeester D’Haese was in september nog naar Parijs getrokken voor overleg met het Unesco-bestuur, maar de plooien werden ook daar niet gladgestreken.

De schrapping van Aalst Carnaval is overigens een primeur. Nog nooit werd een erkenning geschrapt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content