Belg bestelt massaal valse medicijnen

Het is moeilijk om in België iemand te vinden die deze maatregel toejuicht. © Thinkstock

De Belgische douane en politie hebben vorig jaar 1,5 miljoen namaakmedicijnen onderschept, 230 keer meer dan een jaar eerder. ‘We bestellen bovendien die geneesmiddelen die het gevaarlijkst zijn’, meent toxicoloog Jan Tytgat.

Vorig jaar hebben de Belgische douane en politie 1,5 miljoen namaakmedicijnen onderschept. Dat is 230 keer meer dan een jaar eerder toen 6.421 stuks werden gevonden. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De namaakmedicijnen zijn goedkoper, verkrijgbaar zonder voorschrift en thuis leverbaar. Daarom zijn de pillen zo populair. ‘Maar we bestellen net die geneesmiddelen die het gevaarlijkst zijn. Pillen voor het hart, de bloeddruk en tegen suikerziekte kunnen bij een verkeerde dosis het verschil maken tussen leven en dood’, meent toxicoloog Jan Tytgat. ‘We spelen met ons leven.’

Veel onderschepte pillen bleken na onderzoek helemaal niets te bevatten. Bij gebruik heeft de medicatie dus geen effect. Andere namaakmedicijnen bevatten dan weer een overdosis van bepaalde bestanddelen. Tytgat: ‘Die foute verhouding is essentieel: als iemand met suikerziekte te veel insuline binnenkrijgt, kan die in coma geraken en sterven.’ (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content