Autopsie bevestigt zelfdoding Jürgen Conings

Het lichaam van Jürgen Conings werd zondagochtend gevonden aan het Dilserbos. © belga

De voortvluchtige militair Jürgen Conings heeft zich van het leven beroofd met een vuurwapen. Dat blijkt uit forensisch onderzoek dat door de onderzoeksrechter bevolen was. Ook de vaststellingen van de ballistisch deskundige wijzen in die richting, laat het federaal parket maandagnamiddag weten. De dag van overlijden wordt geschat tussen één en vier weken geleden. Verdere analyse zal dit nog verder uitwijzen, aldus het federaal parket.

Het lichaam van de voortvluchtige terreurverdachte en extreemrechtse militair werd zondagochtend aangetroffen in het Nationaal Park Hoge Kempen, in een bijzonder dichtbegroeid en moeilijk bereikbaar deel van het Dilserbos. Twee mountainbikers troffen het lichaam aan toen hun aandacht getrokken werd door een sterke geur van ontbinding.

‘Het lichaam bevond zich in een bijzonder dichtbegroeid en moeilijk bereikbaar deel van het bos’, zegt het federaal parket. ‘Het had verschillende geladen vuurwapens, grote hoeveelheden munitie, een mes, een machete en een bijl bij zich. Toen op woensdag 9 juni een rugzak werd aangetroffen die mogelijk toebehoorde aan de gezochte man, zijn er intensieve zoekacties gehouden in een straal van één kilometer rond de rugzak. Het lichaam bevond zich 150 meter buiten deze perimeter, in een dichtbegroeid gebied. Het is aannemelijk dat zonder de geur van ontbinding, het bijna onmogelijk zou zijn geweest om de gezochte persoon terug te vinden.’

Maandag is er nog gezocht in het bos om alles terug te vinden wat Conings zou kunnen hebben achtergelaten. Daarbij zijn uiteindelijk alle wapens en de grote hoeveelheden munitie teruggevonden die de man had meegenomen, aldus het federaal parket. Het Dilserbos is intussen weer volledig vrijgegeven.

Naasten

‘Een maand lang heeft het onderzoek elk spoor en elk stukje informatie onderzocht’, gaat het parket verder. ‘Er werd een rechtstreekse oproep gedaan aan de gezochte man in de hoop hem ervan te overtuigen zijn vlucht te staken. Enkele naasten van de man zijn de afgelopen dagen en weken door justitie verhoord maar de vriendin van Jürgen Conings wordt er geenszins van verdacht aan deze gebeurtenissen te hebben meegewerkt.’

Het federaal parket houdt eraan iedereen te bedanken, ‘de tientallen, zo niet honderden lokale en federale politiemensen, leden van de civiele bescherming, militairen en speurders uit België en de buurlanden die soms onvermoeibaar, dag en nacht, hebben gewerkt om Jürgen Conings te vinden in een bijzonder vijandige omgeving.’

‘Wat er zich heeft voorgedaan in verband met Jürgen Conings, is allereerst een menselijke tragedie’, klinkt het ook. ‘Zowel voor de familie als voor de overledene zelf. We hadden hem allemaal liever levend teruggevonden.’

Beelden

Er is een strafdossier geopend naar een man die zou geprobeerd hebben beelden van het levenloze lichaam van Jürgen Conings te verkopen aan een Duits mediabedrijf, meldt het federaal parket. Het strafdossier is in handen van het parket van Limburg en de betrokkene werd al verhoord door de politie.

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) verwerpt de publicatie van de beelden, en roept de Belgische media op ze niet verder te verspreiden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. (Belga)

Partner Content