Eco-Runner XIII is superzuinige waterstofauto

Een team van de Technische Universiteit van Delft wil het wereldrecord breken voor de grootste afstand afgelegd op één tank waterstof.

In het rijtje schone aandrijvingen die geen schadelijke stoffen uitstoten, past de waterstofauto waarbij enkel water uit de uitlaat komt. Op dit vlak gebeurt heel wat research en ontwikkeling om dit vervoertype efficiënter te maken.

Zo ontwikkelden de studenten van de TU Delft de Eco-Runner XIII, een prototype van een superzuinige waterstofauto die de grenzen op vlak van efficiëntie echt kan verleggen. Het doel is het wereldrecord te breken voor de grootste afstand die op één tank van nog geen kilogram waterstof kan worden afgelegd. Dat bedraagt nu 2.055 km.

Naar emissieloze samenleving

Daarbij moet het voertuig dat slechts 71 kg weegt een gemiddelde snelheid van 45 km/u aanhouden. De recordpoging wordt eind juni ondernomen op een circuit in Duitsland en het team schat dat de rit ongeveer zes uur zal duren, gespreid over drie dagen.

Noteer als vergelijking dat een Hyundai Nexo op 1 kilogram waterstof ongeveer 105 kilometer ver komt. Deze recordpoging van de Eco-Runner XIII kadert in een onderzoeksprogramma van de TU Delft om te evolueren naar een emissieloze samenleving zonder gebruik van fossiele brandstoffen en waarin waterstof een belangrijke rol kan spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content