‘Als Mayeur liegt, moet hij ontslag nemen’

© BELGA

De verklaringen van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur na de extreemrechtse betoging zondag aan het Beursplein in Brussel worden niet in dank afgenomen.

Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) betreurt de kritiek van zijn Brusselse ambtsgenoot Yvan Mayeur aan zijn adres in verband met de betoging op Pasen van circa 400 extreemrechtse hooligans, aan het Beursplein in Brussel. “Op een ogenblik als dit is er politieke sereniteit aangewezen en moet iedereen in de eerste plaats samenwerken. Het is echt niet de tijd voor onderlinge polemieken. Ik hoop dat de kalmte terugkeer”, aldus Bonte.

In verband met de komst van de hooligans zondag naar Brussel wees Mayeur met de beschuldigende vinger naar onder meer Bonte, die volgens hem deze betogers had moeten tegenhouden aan het station van Vilvoorde, waar ze op de trein naar Brussel stapten. “Er was met de Brusselse politiediensten afgesproken om dit niet te doen. Met ons korps bestaande uit 123 agenten hadden we dit op een paaszondag niet eens gekund”, aldus Bonte.

“Het echte probleem in deze affaire is natuurlijk het feit meer dan 400 mensen zich geroepen voelen om afgelopen zondag tegen de richtlijnen van de federale regering en de veiligheidsdiensten in toch af te zakken naar de hoofdstad om daar in plaats van angst te bestrijden, nog meer angst te creëren”, aldus Bonte.

‘Als Mayeur liegt, moet hij ontslag nemen’

Mayeur verklaarde daarnaast dat hij pas de avond voordien op de hoogte was gesteld van een mogelijke betoging. De krant La Dernière Heure pakt dinsdag echter uit met een mail die al op vrijdagavond was verstuurd naar alle Brusselse politiezones met de titel “Risicosupporters voetbal – ‘anti-jihadisten’ op herdenkingsbijeenkomst 27-03-2016” waarin gewaarschuwd werd voor de betoging. Ofwel was Mayeur echt niet op de hoogte, hoewel hij als burgemeester het hoofd is van de lokale politie, ofwel liegt hij.

“Als Mayeur liegt, moet hij ontslag nemen”, zegt Jan Adam van het ACV. Volgens hem probeert Mayeur zijn verantwoordelijkheid te ontlopen door anderen met de vinger te wijzen. “Het is nochtans zijn bevoegdheid als burgemeester. Hij mag zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen.” Eric Picqueur van het ACOD Politie drukt zich voorzichtiger uit in de kwestie. Mayeur, Bonte en Jambon zouden volgens hem beter eens “als volwassenen rond de tafel gaan zitten, om dergelijke incidenten als zondag te vermijden” en “in het vervolg beter te communiceren”. Ook zijn collega van de VSOA, Vincent Houssin, is de “politieke spelletjes en versnippering” beu. “De mensen op het terrein voelen zich in de steek gelaten door die politieke spelletjes. Daar moet dringend een einde aan komen”, besluit hij. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content