Alain Destexhe gaat weg bij MR en richt eigen partij op

Alain Destexhe © Belga

Destexhe wil ‘een soort Franstalige N-VA’ oprichten, maar ‘natuurlijk zonder het confederalisme’.

Brussels parlementslid en senator Alain Destexhe verlaat de MR. Dat zegt hij woensdag in een interview met de kranten La Libre en La DH. Hij richt met het oog op de komende verkiezingen zijn eigen partij op, die voorlopig “Liste Destexhe” heet. Het wordt ‘een soort Franstalige N-VA’, maar ‘natuurlijk zonder het confederalisme’.

‘De Waalse en Brusselse burgers herkennen zich niet meer in het huidige politieke aanbod over immigratie, goed bestuur, kernenergie, overheidsuitgaven … De recente standpunten van de MR laten centrum-rechts en klassiek rechts niet meer toe om vertegenwoordigd te zijn in Franstalig België’, meent Destexhe.

Hij doet een oproep aan ‘alle Brusselaars en Walen’ om hem te vervoegen. Hij heeft al een ‘klein aantal mensen’ achter zich kunnen scharen voor zijn nieuwe partij.

VN-Migratiepact

Het breekpunt met de MR was voor Destexhe de stemming over het VN-Migratiepact. Hij betreurt dat hij het enige Franstalige parlementslid was dat tegen stemde.

Immigratie is een van de belangrijkste elementen van zijn programma. ‘Ik neem aan dat we een Franstalige N-VA zullen zijn, natuurlijk zonder het confederalisme.’

Zijn nieuwe partij zal lijsten indienen voor de Brusselse, Waalse en Europese verkiezingen.

Waals parlementslid André-Pierre Puget sluit zich alvast aan bij de nieuwe partij. Puget zetelt nu als onafhankelijke in het Waals Parlement. Hij was in 2014 verkozen op een lijst van de uiterst rechtse Parti Populaire (PP) van Mischaël Modrikamen, maar verliet die partij een jaar na de verkiezingen. Hij kwam bij de rechtse scheurformatie ‘La Droite’, maar verliet die intussen ook om zijn eigen beweging ‘J’existe’ op te richten.

MR vernam vertrek Destexhe via de pers

De Franstalige liberalen hebben de plannen van Destexhe woensdag via de pers vernomen. Volgens de MR-partijwoordvoerder is er in de recente gesprekken tussen de partijtop en Destexhe nooit over de MR-standpunten gepraat, maar enkel over de plaats die Destexhe op de lijst zou krijgen. ‘Misschien was hij niet tevreden met de plaats die hem werd aangeboden?’, vraagt partijwoordvoerder Cordier zich af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content