‘Akkoord over lijst met veilige landen’

© Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (CDH) wil met de lijst het aantal onterechte asielzoekers terugdringen.

Het federale kernkabinet heeft een akkoord bereikt over een lijst van “veilige landen” voor het asiel- en terugkeerbeleid. De meerderheidsfracties zullen nu een amendement indienen in de Kamer om die lijst een wettelijke basis te geven. In de commissie Binnenlandse Zaken is de bespreking begonnen van het wetsontwerp dat de toegang tot het grondgebied en de terugkeer moet regelen.

Balkanlanden

De lijst bevat landen waaruit heel wat asielzoekers bij ons komen aankloppen, maar waarvoor het aantal erkenningen erg laag ligt. Voor asielzoekers uit die landen wordt de procedure ingekort door de bewijslast om te keren: de aanvragers zullen moeten bewijzen dat ze de bescherming in ons land nodig hebben. Een beslissing over het dossier volgt dan binnen de twee weken. Met de maatregel wordt vooral op de instroom uit de Balkanlanden gemikt.

Het hoge aantal asielzoekers uit de Balkan, voornamelijk Albanië, van de afgelopen maanden is onaanvaardbaar, aldus Wathelet. De staatssecretaris wil het “misbruik van de instroom” tegengaan. “De asielprocedure moet voorbehouden zijn aan mensen die echt bescherming nodig hebben.”

De regering zal de opdracht krijgen de lijst op te stellen en het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) zal daarover dan een advies uitbrengen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content