MAANDAG 26 FEBRUARI.

Argentinië. Jorge Videla, de voormalige leider van de militaire junta (1976-1981) die momenteel onder huisarrest staat, zegt in een interview geen enkele spijt te hebben van zijn bewind, dat ten minste 30.000 dissidenten het leven heeft gekost.

Spanje. Zo’n 200.000 mensen betogen in Barcelona tegen het Nationaal Hydrologisch Plan van de regering, dat op de Ebro in de bouw van 120 stuwdammen voorziet voor irrigatie van landbouwgronden in droge zones.

Rusland. Volgens de gezaghebbende krant Izvestia blijkt uit een tweede briefje dat op een bemanningslid van de Koersk gevonden werd dat de atoomonderzeeër zonk door de ontploffing van een eigen torpedo.

Moldavië. De Communistische Partij wint de parlementsverkiezingen. Met 71 van de 101 zetels mogen de communisten zelfs een president aanwijzen.

DINSDAG 27 FEBRUARI.

Sudan. Rebellen van het Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA), dat vecht voor grotere autonomie van het zuiden van Sudan, dragen 2600 kind-soldaten over aan hulporganisaties van de Verenigde Naties.

Indonesië. Het dodental bij de gewelddaden van autochtone Dajaks tegen ingeweken Madurezen in de regio Kalimatan op het eiland Borneo loopt op tot meer dan 400. President Abdurrahman Wahid stuurt speciale troepen naar het gebied om de Dajaks te ontwapenen.

Mozambique. Watersnood teistert ruim 400.000 mensen. Vier noodsluizen van de Cabora Bassa-dam zijn opengezet om de toenemende waterdruk tegen te gaan.

Italië. Voor de zuidkust strandt een vissersboot met 300 vluchtelingen, meestal Koerden, aan boord. De politie arresteert de illegalen.

WOENSDAG 28 FEBRUARI.

Verenigd Koninkrijk. In het noorden van Engeland vallen dertien doden en meer dan zeventig gewonden bij een treinbotsing. Het ongeluk is het vierde in drie en een half jaar.

Servië. Een meerderheid van de bevolking (56 procent) vindt dat oud-president Slobodan Milosevic zich vrijwillig ter beschikking moet stellen van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

China. Het Chinese parlement ratificeert het VN-verdrag voor economische, sociale en culturele rechten.

Verenigde Staten. Een zware aardbeving treft de stad Seattle. Er vallen één dode en ruim 200 gewonden.

DONDERDAG 1 MAART.

Vietnam-Rusland. De Vietnamese president Tran Duc Luong en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ondertekenen een strategisch partnerschapsverdrag.

Verenigd Koninkrijk. De Britse regering publiceert een lijst met namen van 21 organisaties die worden verboden op grond van de nieuwe antiterrorismewet.

ZATERDAG 3 MAART.

Saudi-Arabië. Zo’n twee miljoen moslims van over de hele wereld beginnen in Mekka aan de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar het heiligdom van de islam.

Verenigd Koninkrijk. Vlakbij het gebouw van de BBC ontploft een bomauto. Er is één lichtgewonde. Volgens de politie is de aanslag het werk van de zogeheten Real IRA.

ZONDAG 4 MAART.

Verenigd Koninkrijk. Zeventien nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer zijn vastgesteld. In totaal zijn er al 69 besmettingshaarden. Ook in het nationaal park Dartmoor (Devon), waar zo’n 50.000 dieren grazen, is de ziekte vastgesteld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content