MAANDAG 1 JULI.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Bolivia. Bij de presidentsverkiezingen behalen de twee belangrijkste kandidaten, de liberale oud-president Gonzales Sanchez de Lozada en de populistische legerkapitein Manfred Reyes Villa, precies dezelfde score. Het parlement moet nu een nieuwe president kiezen.

Europa. Denemarken neemt het Europese voorzitterschap over van Spanje. Premier Anders Fogh Rasmussen wil vooral de uitbreiding van de Unie voorbereiden.

Frankrijk. Jean-Marie Messier stapt op als voorzitter van het Frans-Amerikaanse mediaconcern Vivendi Universal omdat hij de groep in zware financiële problemen heeft gebracht. Door een agressief overnamebeleid bouwde Messier het waterbedrijf Vivendi om tot de tweede mediagroep van de wereld. Hij wordt opgevolgd door Jean-René Fourtou.

DINSDAG 2 JULI.

Verenigd Koninkrijk. In twaalf landen valt de politie binnen bij vermoedelijke leden van een kinderpornonetwerk. Een speciale Britse politiecel coördineert de actie.

WOENSDAG 3 JULI.

Spanje. Een rechtbank beslist dat de politieke partij Batasuna financieel verantwoordelijk is voor de misdaden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Voor 4 juli moet de partij 24 miljoen euro schadevergoeding betalen, anders legt de rechtbank beslag op de bezittingen van de partij.

DONDERDAG 4 JULI.

Centraal-Afrikaanse Republiek. 22 mensen komen om wanneer een vrachtvliegtuig neerstort op de hoofdstad Bangui.

Verenigde Staten. Het Witte Huis geeft toe dat president George W. Bush in 1990 de verkoop van aandelen voor bijna één miljoen dollar niet heeft gemeld aan de beursautoriteiten. De bekentenis komt op een slecht moment: de president opent net nu de aanval tegen financieel ge-sjoemel in de bedrijfswereld.

VRIJDAG 5 JULI.

Duitsland. Gewezen nazi-officier Friedrich Engel (93), de ‘ beul van Genua’ , krijgt zeven jaar cel voor de moord op 59 Italianen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij gaat in beroep. In 1999 werd hij in Turijn (Italië) al voor andere moorden tot levenslang veroordeeld. Engel, die in Hamburg woont, bleef op vrije voeten omdat Duitsland geen staatsburgers uitlevert.

Kroatië. Premier Ivica Racan biedt het ontslag van zijn regering aan bij president Stipe Mesic. De regering functioneert niet meer door een conflict tussen de sociaal-democratische SDP van premier Racan en de sociaal-liberale HSLS, een van de vijf coalitiepartijen.

ZATERDAG 6 JULI.

Duitsland. Wielrenner Jan Ullrich bekent op 11 juni twee tabletten geslikt te hebben in een discotheek waardoor hij een dag later positief testte op amfetamines. De wielrenner benadrukt dat het niet om doping gaat.

Griekenland. De politie vindt voor de tweede keer deze week wapens van de terreurgroep ‘ 17 november’. De groep is actief sinds 1975 en heeft minstens 23 personen vermoord, maar nog nooit kon een lid worden gearresteerd. De recente vondsten volgen na een mislukte bomaanslag op 29 juni.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content