De Zimbabwaanse oppositieleider Tsvangirai is vrijgesproken van hoogverraad.

Vlak voor de presidentsverkiezingen van 2002 werd de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai van de MDC (Movement for Democratic Change) beschuldigd van een complot tegen president Robert Mugabe. Als het hooggerechtshof hem vorige week schuldig had bevonden, betekende dat hoogstwaarschijnlijk de doodstraf voor Tsvangirai. Maar tot ieders verbazing gebeurde het tegendeel. Tsvangirai is weer een vrij man en strijdlustiger dan ooit.

Het verdict kwam als een verrassing.

TSVANGIRAI: De rechtszaak had politieke motieven. Het was duidelijk dat men mij in diskrediet wilde brengen. De rechter kon geen enkele goede reden verzinnen om mij schuldig te verklaren. Daarnaast bestond er ook heel wat internationale druk om mij vrij te laten. In elk geval: het recht heeft gezegevierd en dat is voor mij het belangrijkste.

Er loopt nog een tweede beschuldiging van hoogverraad. In juni 2003 riep u op om te protesteren tegen de overheid en dat neemt men u zeer kwalijk. Maakt u zich daar zorgen over?

TSVANGIRAI: Nee, helemaal niet. De staat zegt wel dat ik opriep om Mugabe ten val te brengen, maar dat is niet waar. Ik wilde alleen dat mensen op een vreedzame wijze demonstreerden tegen het economische en sociale wanbeleid van de regering. De feiten dwongen me daartoe.

Wat nu met de MDC?

TSVANGIRAI: De rechtszaak was uiteraard een grote barrière voor de werking van de beweging. Nu moeten we de publieke opinie opnieuw overtuigen van onze goede intenties. We moeten dezelfde koers blijven varen als vroeger – democratische veranderingen en respect voor mensenrechten eisen.

In augustus zei de MDC dat ze elke medewerking aan toekomstige verkiezingen weigert omdat ze toch niet eerlijk verlopen. Komt u terug op die beslissing?

TSVANGIRAI: Het is een dilemma. Zullen er voldoende politieke hervormingen plaatshebben om de Zimbabwanen ervan te overtuigen dat ze een verschil kunnen maken? We willen absoluut niet meedoen aan een verkiezing om een farce te legitimeren. Aan het einde van het jaar nemen we daarover een beslissing.

Wat moeten de internationale gemeenschap en de Afrikaanse leiders doen in Zimbabwe?

TSVANGIRAI: Ik weet dat er in Afrika heel wat scepsis bestaat over waar de MDC voor staat. Mijn boodschap is duidelijk: ik heb geen probleem met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of wie dan ook. De Zimbabwaanse crisis draait alleen maar om het wanbestuur van Mugabe. Het land bevindt zich niet in een algemene crisis, alleen in een bestuurscrisis.

© Newsweek

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content