Exit Sarkozy

Hubert van Humbeeck
Hubert van Humbeeck Commentator bij Knack

Zondag weten we wie het in 2017 tegen François Hollande en Marine Le Pen mag opnemen in de Franse presidentsverkiezingen. Nicolas Sarkozy wordt het alvast niet.

De voorverkiezingen bij de centrumrechtse partij Les Républicains moeten een kandidaat opleveren voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Afgelopen zondag werd de eerste schiftingsronde gehouden. Daarin kreeg François Fillon onverwacht meer dan 40 procent van de uitgebrachte stemmen. Hij mag het in de finaleronde op zondag 27 november opnemen tegen burgemeester Alain Juppé van Bordeaux. Voormalig president Nicolas Sarkozy sneuvelde, en maakt dus niet de onuitgegeven comeback waarop hij had gehoopt. Omdat alle Fransen een stem mochten uitbrengen, is het niet uitgesloten dat Sarkozy door linkse kiezers uit de race werd geknikkerd. Het is ook mogelijk dat de centrumkiezers zijn harde anti-islamcampagne niet hebben geapprecieerd, waarin hij probeerde om het Front National rechts in te halen. De terugval van Sarko in de laatste weken van de campagne kan de grote voorsprong van Fillon verklaren.

De kans is groot dat Juppé of Fillon ook de volgende president van Frankrijk wordt. Want niemand houdt er nog rekening mee dat de socialist François Hollande zichzelf kan opvolgen. Op dit moment komt zelfs geen enkele kandidaat van de linkerzijde in de peilingen nog maar in de buurt van de tweede ronde. De centrumrechtse kandidaat hoeft op weg naar het hoogste Franse ambt dus alleen nog af te rekenen met Marine Le Pen van het Front National.

Met Juppé en Fillon staan er komende zondag twee veteranen van de Franse politiek tegenover elkaar. De 71-jarige Juppé was al in de jaren negentig eerste minister en later onder meer nog minister van Buitenlandse Zaken. Fillon was tussen 2007 en 2012 vijf jaar lang de premier van president Sarkozy. Terwijl Juppé de rol speelt van een rustige verzoener, liet Fillon zich de voorbije maanden kennen als een stevige liberaal die Frankrijk op de schop wil nemen.

Het gaat bij deze verkiezingen ook niet alleen om Frankrijk. Europa kan na de brexit en het aantreden van Donald Trump niet zonder een sterke Frans-Duitse as. Als Angela Merkel van de Duitse kiezer een vierde mandaat krijgt, geeft ze vast de voorkeur aan een samenwerking met de bedaarde Alain Juppé. Maar wellicht krijgt ze met topfavoriet Fillon te maken, op voorwaarde dat die er ook in slaagt om Marine Le Pen uit het Elysée te houden. Fillon hamert internationaal vooral op een herstel van de relatie met Rusland. Of hoe de Franse kiezer zich zondag ook al uitspreekt over de toekomst voor Europa.

Hubert van Humbeeck

Het is niet uitgesloten dat Sarkozy door linkse kiezers uit de race werd geknikkerd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content