‘De VRT is antigodsdienstig en antikatholiek’

De VRM verwerpt klacht van partijdige berichtgeving tegen de VRT. © VRT
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Het nieuwsitem over de benoeming van een pedofiele pastoor in Middelkerke was niet partijdig of discriminerend. Dat heeft de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) beslist.

Het Rooms-Katholiek Lekenforum had klacht ingediend tegen de ‘uitgesproken antikatholieke instelling’ van de nieuwsdienst. Het RKLF werpt zich op als verdediger van de kerkleer en legt zich toe op vermeende foutieve berichtgeving over de Kerk.

‘We zijn niet verrast dat de VRM onze klacht heeft afgewezen’, zegt RKLF-secretaris Ivo Van Hemelryck. ‘De VRT is geen voorbeeld van neutraliteit, zeker niet als het over ethische kwesties en geloof gaat. De zender drijft de spot met de Kerk. De dag van dat bewuste verslag stond op de website een cartoon van een kindje dat niet durfde te gaan slapen omdat het bang was dat een priester onder zijn bed zat. Dat is een kaakslag voor al onze priesters. Bij de VRT bestaat al een paar decennia een antigodsdienstige en antikatholieke tendens. Alleen met de islam passen ze wat op hun tellen.’

U houdt de media verantwoordelijk voor de toenemende ongelovigheid?

IVO VAN HEMELRYCK: De ongelovigheid groeit en de media versterken dat fenomeen. Als vierde macht beïnvloeden ze de mentaliteit van mensen. Spotten met het katholieke geloof is enorm toegenomen. Ook bij Radio 1 hebben ze er handje van weg.

Met het katholieke geloof mag niet worden gelachen?

VAN HEMELRYCK: Ik vind dat niet aangewezen. Levensbeschouwelijke zaken zijn heel delicaat omdat ze de diepste gevoelens van mensen raken. Kijk maar naar Charlie Hebdo. Het gaat ook verder dan spot, soms is sprake van regelrechte verdachtmaking. Wij vonden ook dat bisschop De Kesel met de benoeming van die pedofiele priester een foute beslissing nam, en de VRT mag dat melden, maar moet dat als hoofditem in Het Journaal? Dat tastte de kansen op rehabilitatie van die priester aan. Bovendien werd het verslag geïllustreerd met sacrale beelden van de eucharistie en een verwijzing naar ex-bisschop Vangheluwe. U weet toch dat beelden allerlei associaties bij de kijker oproepen? Die truc kenden de nazi’s al.

Volgens de VRM was de verwijzing naar Vangheluwe journalistiek verantwoord.

VAN HEMELRYCK: Dat verergert net de zaak. We weten perfect dat in het bisdom Brugge onaanvaardbare dingen zijn gebeurd. Intern zijn we daar zeer kritisch over. Alleen is pedofilie geen kerkelijk maar een algemeen maatschappelijk fenomeen. Toch wordt het in de media altijd toegespitst op katholieke priesters. Dat bewijst dat men de Kerk een slechte naam wil bezorgen.

RKLF kapittelde ook bisschop Bonny die bij het Vaticaan pleitte voor een meer eigentijdse visie op homoseksualiteit.

VAN HEMELRYCK: Uit de brief van Bonny blijkt dat hij leerstellingen van de Kerk niet ernstig neemt. Als een bisschop die leer aanvalt, de woorden van Christus, dan hebben we een zwaar probleem. Bonny valt de kerkleer af om zich aan te passen aan de permissieve mentaliteit die vandaag heerst en die aan de basis ligt van bijvoorbeeld pedofilieschandalen. Sinds haar ontstaan heeft de Kerk de praktijk van homoseksualiteit als zondig afgewezen. Het is niet omdat de samenleving in 2015 permissiever is, dat we de kerkleer moeten afvallen of dat homoseksualiteit niet meer zondig zou zijn.

Jan Lippens

‘Alleen met de islam passen de media wat op hun tellen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content