UUNet, een van ’s werelds belangrijkste internetproviders, start in België met de uitbouw van een nieuw eigen netwerk, dat enkel zal worden ingezet voor internetverkeer. Het netwerk wordt uitgebouwd rond de tien belangrijkste steden van het land. Tussen die locaties wordt gebruikgemaakt van hogesnelheidsverbindingen van 155 megabyte per seconde – zowat honderd keer sneller dan de huidige standaard. Begin oktober moet de nieuwe infrastructuur volledig klaar zijn. Doel van UUNet is om klanten een maximale beschikbaarheid en performantie van het internetwerk te garanderen. Een engagement dat trouwens wordt omgezet in service level agreements (SLA), “gegarandeerde service”-contracten. Dat betekent: als UUNet zijn beloftes niet nakomt, krijgt de klant compensatie. Op dit moment heeft men als gebruiker geen enkel verhaal bij problemen met de toegang tot het wereldwijde web. “We spelen pro-actief in op de evolutie in internetgebruik”, verklaart managing directorMarc Van Aken de grote plannen van UUNet. Om de zestien weken is er een verdubbeling van het netverkeer, probeer het maar bij te houden.

De uitbouw van een eigen verbindingsinfrastructuur is mogelijk sinds de liberalisering van de telecommarkt. Voor de toegang tot het netwerk, heeft men echter nog steeds een Belgacom-lijn nodig. De local loop, het laatste stukje kabel van de centrale tot de huiskamer of het kantoor, wordt immers uitgebaat door de traditionele operator. Die laatste kilometer kabel wordt trouwens uitgesloten van de service level agreement, louter omdat Belgacom niet zo’n “gegarandeerde dienst”-verbintenis kan of wil aangaan met UUNet. Het netwerk in aanmaak is dus niet geheel vergelijkbaar met dat van Telenet, die ook de laatste kilometer kabel voor eigen rekening neemt. Maar, zegt Van Aken, Telenet wordt misschien wel een alternatief voor Belgacom als partner. Binnenkort kunnen trouwens ook televisiekabelmaatschappijen die laatste kilometer leveren, en er zijn draadloze toepassingen op komst. UUNet bereidt zich alvast voor op de toekomst.

SLA’s worden enkel toegestaan aan klanten met huurlijnen, bedrijven dus. De thuisgebruiker merkt niet veel van de upgrade. Voorlopig toch niet, want als de local loop wordt vrijgemaakt, openen zich nieuwe mogelijkheden en komen er wellicht ook voor hem gebruiksgaranties.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content