Chemowolk

Wat doen kankercellen in je lichaam en hoe helpt chemotherapie ze bestrijden? Leg dat maar eens uit aan jonge kinderen. Niet eenvoudig, ondervond Charlotte De Win (25) toen ze haar broertje en de lagereschoolkinderen aan wie ze lesgaf wou vertellen over haar beste vriendin met borstkanker. Geïnspireerd door (toekomstige) artsen, kankerpatiënten, ouders en andere leerkrachten schreef ze daarom Mia’s Mormor. In dat kinderboek, met speelse illustraties van Sachimir, legt een jongetje uit wat er met zijn zusje aan de hand is. Haar Tutu’s (gezonde lichaamscellen) werken goed samen, tot eentje verandert in een Mormor (tumor). Gelukkig heeft de dokter een Chemowolk, die de Mormor vernietigt. Maar ook sommige Tutu’s raken gewond. Verhelderend voor kinderen vanaf 4 jaar.

Mia’s Mormor. Charlotte De Win (tekst), Sachimir (illustraties), Nokidding, 2019, 36 blz., ISBN 9789082931501. (bestelinfo: nokidding.be)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content