Opinie | Ewald Pironet 'De Gentse schuldenberg: geen enkel ander lokaal bestuur in Vlaanderen maakte het zo bont'
Beweging Beweging Yoga scoort in de app-store: de digitale doorstart van een eeuwenoude praktijk Op 21 juni vieren wereldwijd meer dan 300 miljoen yogi’s de Internationale Yoga Dag. De oosterse mix van beweging, ademhalingstechniek en meditatie is ook in Vlaanderen populairder dan ooit. Steeds vaker oefenen yogi’s hun asana’s individueel met een app. Narcisme? Digitale wellness is vooral booming business.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer vs. Bruno Vanobbergen: ‘Leerkrachten zouden beter een whatsappje naar ouders sturen als hun kind iets goed doet’ Hoe kan de band tussen leerkrachten en ouders verbeteren? ‘Er zijn veel meer investeringen nodig in brugfiguren op school’, zegt Bruno Vanobbergen, topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, in de Leraarskamer van Knack.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer vs. Koen Pelleriaux: ‘Willen we écht een systeem waarbij kinderen met een heel zware beperking naar het gewoon onderwijs gaan?’ Is volledige inclusie in het onderwijs haalbaar? ‘Je zou leerlingen uit gewoon en buitengewoon onderwijs voor een aantal vakken samen kunnen zetten’, klinkt het in de Leraarskamer van Knack.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer vs. Pedro De Bruyckere: ‘Onze leerlingen worden opgeleid tot toekomstige klanten van Apple of Google’ Wat heeft de Digisprong na bijna vijf jaar opgeleverd? ‘Toen het land platlag door de pandemie was er geen tijd om weloverwogen keuzes te maken, maar nu wél. Dat moeten we dan ook dringend gaan doen’, klinkt het in De Leraarskamer van Knack.
Sport Sport Turnster Lisa Vaelen behaalde Europees brons: ‘Ik ben trots op hoe ik de voorbije twee jaar heb doorstaan’ Ze werd bijna afgeschreven voor de topsport, na een lange strijd tegen infecties die haar lichaam ernstig aantastten. Toch rechtte Lisa Vaelen (20) haar rug. ‘Toen ik op het podium stond, wist ik: dit is waarom ik nooit heb opgegeven.’
Maatschappij Maatschappij Een thriller in een oude lift: Johnny versus Goliath Op de meest maffe uithoeken van deze planeet interviewde ik al mensen: in een benzinestation in Kruibeke om vier uur ’s nachts, op een verlaten strand in Cuba of in een openbaar toilet in Haarlem. Maar in een pardoes stilgevallen lift in Oostende, ergens zwevend tussen de eerste en tweede verdieping: dat had ik nog …
Justitie Justitie Overzicht: welke alternatieve straffen zijn er? Vorig jaar werden 21.341 nieuwe alternatieve straffen opgelegd. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van het Agentschap Justitie en Handhaving, dat instaat voor de strafuitvoering in Vlaanderen.
Justitie Justitie Worden beklaagden te veel gepamperd? ‘Een werkstraf is óók een straf’ Ze mogen dan effectiever zijn dan een verblijf in de gevangenis, bij de publieke opinie leeft nog sterk de overtuiging dat alternatieve straffen ‘licht’ zijn. Onterecht, zeggen rechters, advocaten, gevangenisdirecteuren en veroordeelden. ‘Het is zoveel makkelijker om in een cel te liggen niksen.’
Factcheck Factcheck Factcheck: Antwerpen heeft slechts 86.500 parkeerplaatsen voor 126.000 bewonersvergunningen Volgens het Vlaams Belang werden in Antwerpen 126.000 parkeervergunningen voor bewoners uitgereikt, terwijl de stad niet meer dan 86.500 openbare parkeerplaatsen telt. Die cijfers kloppen. In grote steden is het niet ongewoon dat er meer parkeervergunningen dan plaatsen zijn. Maar in Antwerpen, waar dus voor één derde van de auto’s met vergunning geen plaats is, is de parkeerdruk wel erg hoog.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘De bierfiets is een opgestoken middelvinger naar iedereen die ooit iemand verloor in het verkeer’ In Gent pisten bierfietsers onlangs tegen de Sint-Baafskathedraal, en ook elders veroveren ze met groot lawaai de openbare weg. Onze reporter Stijn Tormans kijkt met grote ogen naar het fenomeen, maar wil ‘m niet verbieden.
Boeken Boeken De twijfels van Ninove-chroniqueur Geert Foutré: ‘Vandaag arriveert de halve wereld in Ninove, of tenminste toch half Brussel’ Geert Foutré is chroniqueur van ‘Land van Nienof’. Vandaag staat hij als leraar godsdienst voor de klas in een jezuïetenschool in hartje Molenbeek: ‘Ik ben in mijn jonge jaren gelovig geworden’.
Cultuur Cultuur Fritz en Lieven Tavernier: ‘Papa, er zijn een paar dingen die me van het hart moeten’ Op het eerste gezicht lijken ze niet op elkaar. Fritz Tavernier is groot, streetwise, een rapper. Zijn vader Lieven stiller, kaler, een singer-songwriter uit de goede oude doos. Iemand die veel te weinig op de radio komt, maar wel ooit klassiekers als De eerste sneeuw en De fanfare van honger en dorst neerkrabbelde.
Beweging Beweging De loophype in Vlaanderen: ‘Vroeger was een dure auto hét statussymbool. Nu is dat ons lichaam’ Van bedevaart tot escapisme: steeds meer Vlamingen lopen. Wat ooit een nicheactiviteit was voor yuppies, groeide uit tot een massafenomeen dat de tijdgeest weerspiegelt.
Cultuur Cultuur Verrassing! Schandaalschilderij ‘De kindervrienden’ duikt op na 51 jaar Het grootste Vlaamse kunstmysterie blijft met stip de diefstal van De rechtvaardige rechters, een paneel van Het Lam Gods. Maar de verdwijning van De kindervrienden van Dees De Bruyne is toch ook een mooi verhaal.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Songfestival: zelfs protest op Instagram helpt tegen het geweld van Israël’ Er zijn minstens drie redenen waarom het protest tegen de deelname van Israël aan het songfestival schril klinkt, zeker op Instagram. En toch is het van belang.
Opinie | Hugo Lamon Opinie | Hugo Lamon 'Laat de oorlog tussen gerecht en politiek stoppen' 'Deze situatie is werkelijk ongezien', schrijft jurist Hugo Lamon over de aanhoudende confrontatie tussen de actievoerende magistraten en de politiek. Hij roept op tot een Staten-Generaal van Justitie. 'Het is nog niet te laat om duidelijke afspraken te maken over hoe de drie machten elkaar terug in evenwicht gaan houden.'
Onderwijs Onderwijs De Oost-Vlaamse Leraarskamer: ‘ASS, ADHD of dyscalculie? Ik weiger om nog naar die labels te kijken’ Wordt te gemakkelijk geconcludeerd dat een leerling een leer- of ontwikkelingsstoornis heeft? ‘Soms dragen jongeren jarenlang een verkeerd label met zich mee’, klinkt het in de Oost-Vlaamse Leraarskamer van Knack.
Auto Auto Eerste EX30 rolt van de band in Gentse Volvo-fabriek In de Volvo-fabriek in Gent is vrijdag de eerste EX30 van de band gerold. Premier Bart De Wever reed met het eerste exemplaar, gevolgd door minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke. Het nieuwe model - het vierde dat de Belgische fabriek in portefeuille heeft - is van levensbelang voor de toekomst van de laatste autofabriek van …
Maatschappij Maatschappij Stacii Samidin, van bendelid tot gansterfotograaf: ‘Mijn vuisten verving ik door foto’s’ In zijn jeugd maakte Stacii Samidin als lid van een bende de straten van Rotterdam onveilig. Tot op zijn achttiende tijdens een taakstraf zijn uitzonderlijk talent als fotograaf werd ontdekt. Vandaag trekt hij de wereld rond om ‘familieportretten’ te maken van bendeleden, skinheads en vechtlustige anarchisten. Een selectie van die beelden is nu te zien in een expo en bijbehorend boek. ‘De fotografie heeft me gered, ze werd mijn eerste taal.’
Geschiedenis Geschiedenis IJdeler, dommer, zondiger: Tom Lanoye bewerkt Vanden vos Reynaerde Deze fonkelnieuwe versie van het Reynaertverhaal is een klein mirakel, schrijft medioneerlandicus Frits van Oostrom. Strak in het spoor van Willem, maar ook helemaal Lanoye.
België België Joris Vandenbroucke (Vooruit) wordt nieuwe voorzitter van De Lijn De Vlaamse regering heeft Gents Vooruit-schepen Joris Vandenbroucke benoemd als voorzitter van de openbaarvervoersmaatschappij De Lijn, in opvolging van Johan Sauwens (CD&V). Dat bevestigt de woordvoerder van Vooruit-viceminister-president Melissa Depraetere.
Maatschappij Maatschappij De twijfels van moraalfilosoof Patrick Loobuyck: ‘Ik ben nogal gehecht aan het begrip intellectuele bescheidenheid’ ‘Ik ben al heel vaak over iets van mening veranderd’, zegt Patrick Loobuyck. ‘Dat is ook normaal. Het leven geeft altijd maar nieuwe input, je maakt voortdurend dingen mee. Het zou heel onnozel zijn om daar geen rekening mee te houden. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet hoe ik kinderen moest opvoeden. Dat heb ik al …
Justitie Justitie Update KU Leuven voert tuchtonderzoek naar student geneeskunde De KU Leuven voert op dit moment een tuchtonderzoek naar de student geneeskunde die door de correctionele rechtbank in Leuven schuldig werd bevonden aan de verkrachting van een meerderjarige studente en de gunst van opschorting van straf kreeg. Dat meldt de universiteit vrijdag in een persbericht.
Maatschappij Maatschappij Brussel redt zijn oude liften: 'Na tien minuten krijgt iedereen claustrofobie in een gesloten kooi' Decennialang verdwenen ze stilletjes uit beeld: de karaktervolle liften met houten kooien, smeedijzeren deuren en heerlijke geluiden. Maar in Brussel en in de rest van het land krijgt dat erfgoed een tweede leven. Dankzij een koppige beweging van vaklui, ambtenaren en erfgoedliefhebbers. Maar ook met dank aan de traagheid van de Belgen.
Gezondheid Gezondheid 35 jaar abortuswet: ‘De verplichte bedenktijd is voor veel vrouwen een nachtmerrie’ Op 3 april wordt de abortuswet 35 jaar oud. De roep om de wet te moderniseren klinkt steeds luider. ‘Het geeft manifest niet de beste zorg.’ Maar vooral de CD&V houdt de boot af.
Opinie | Jef Maes Opinie | Jef Maes 'Werkloosheid beperken in de tijd? Dit wordt een vestzak-broekzakoperatie en een lawine aan nieuwe aanvragen bij de OCMW's 'De regering De Wever besliste dat mensen die langer dan twee jaar werkloos zijn, uitgesloten worden. Voor schoolverlaters en werknemers die minder dan 5 jaar gewerkt hebben, zal dat nog rapper gebeuren. Een groot deel daarvan zal terecht moeten bij de OCMW ‘s, en de vraag is of die deze grote toevloed gaan kunnen opvangen', schrijft Jef Maes.
België België ‘Genoeg gezwegen’: BV’s klagen Israëlisch geweld in Palestina aan met campagne op sociale media Maar liefst 138 bekende Vlamingen deelden dinsdagmiddag een zwart-witfoto van zichzelf met de boodschap ‘I speak up for Palestine’. Met die actie, die gelanceerd wordt vanuit Oxfam België, eisen de BV’s gerechtigheid en een einde aan de straffeloosheid in Gaza.
Wereld Wereld Defensiespecialist Michelle Haas: ‘Wij zijn niet in oorlog met Rusland’ Ooit adviseerde ze Ecolo-Groen over internationale politiek, vandaag denkt ze na over hoe België zijn defensie weer op orde kan krijgen. Een gesprek met Michelle Haas, net voordat ze als reserviste zelf het leger in gaat. ‘Er zijn vandaag echt wel nuttigere investeringen dan een koelkastpremie uitdelen.’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Nieuwe klimaatdocu ‘2050’ met Alain Hubert: ‘Als we ons gedrag niet veranderen, maken we geen schijn van kans’ De documentaire 2050, op 5 maart te zien in de bioscoop, vestigt opnieuw de aandacht op de Prinses Elisabethbasis op Antarctica en zijn initiatiefnemer Alain Hubert. Het is een film die alarm slaat, maar ook laat zien dat oplossingen binnen handbereik liggen.
Cultuur Cultuur Mysterie in Brugge: wie stal de bronzen letters van Olivia Geerolf? Net voor de Brugge Stadsschouwburg zijn de bronzen letters van de erkenningstegel van choreografe Olivia Geerolf gestolen. Onze reporter vroeg zich af welke ploert dat gedaan heeft, maar ook wie Olivia was. ‘De mooiste theorie is dat een van haar aanbidders die letters heeft losgepeuterd, want ze was heel geliefd in Brugge.’
Onderwijs Onderwijs Gepensioneerde leerkrachten voor de klas: ‘Nu kunnen we ons tenminste op het échte stielwerk concentreren’ Een paar duizend leerkrachten geven ook na hun pensioen nog geregeld les. Dat doen ze omdat ze graag voor de klas staan, maar vooral ook om hun oude school uit de hoge nood te helpen. ‘Anders zijn mijn voormalige collega’s en leerlingen de dupe’, klinkt het.
Onderwijs Onderwijs Hoe kunnen we meer leerkrachten aantrekken? ‘Een hoger startloon, betere opleidingen en veel minder gezeur’ Vorige week kwamen de vijftig leerkrachten die dit schooljaar deel uitmaken van De Leraarskamers van Knack voor de tweede keer samen. Ze bogen zich over de grootste uitdaging waar het onderwijs vandaag voor staat: hoe kan hun beroep weer aantrekkelijk worden gemaakt?
Wereld Wereld Vaccinoloog Pierre Van Damme: ‘77 Nobelprijswinnaars hebben zich tegen de benoeming van Robert F. Kennedy verzet. Dat wil wel wat zeggen’ Nu Robert F. Kennedy wellicht de nieuwe Amerikaanse minister van Volksgezondheid wordt, zal ook Europa zich moeten wapenen tegen een tsunami aan fake news’, waarschuwt vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen).
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune Besparingen op mentaal welzijn: 'Zijn dit niet jullie jongeren?' Meer dan 2000 ouders, academici, leerkrachten, en medewerkters van instellingen uiten hun onbegrip over de beslissing om 3 miljoen te besparen op een aantal kleinschalige initiatieven in het sociaal werk.
België België ABVV-topman Thierry Bodson: 'Sluiten algemene staking niet uit' Werkgeversorganisatie Voka noemt de vakbondsacties van maandag 'voorbarig, onverantwoord en lichtzinnig'. 'Het begrip voor deze acties is zero', zo meldt Voka maandagochtend in een persbericht. De actie verliep in een gemoedelijke festivalsfeer, bij temperaturen rond het vriespunt maar met een aangenaam winterzonnetje. Vooral formateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever en in mindere mate MR-voorzitter Georges-Louis …
Justitie Justitie Aantal geseponeerde dossiers over seksueel geweld stijgt: ‘Soms denk ik dat justitie niet alle elementen in een dossier goed onderzoekt’ Steeds meer slachtoffers van seksueel geweld doen aangifte bij het parket. Toch wordt iets meer dan de helft van de dossiers nog altijd geseponeerd. ‘In zulke dossiers zijn forensische sporen bijzonder belangrijk, maar zeker niet altijd evident’, duidt advocaat Sanne De Clerck.
Sport Sport Gymnaste Nina Derwael: ‘Ik wil niet langer een passagier zijn in mijn eigen leven’ Van bijna afgeschreven na een schouderoperatie naar een vierde plaats op de Olympische Spelen in Parijs: voor Nina Derwael (24) is het evenveel waard als haar olympische titel in 2021. Met veel voldoening, en een beetje ontgoocheling, blikt ze terug.
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Lerarentekort? Stuur ons jouw verhalen over die ene leerkracht die je nooit meer zal vergeten’ ‘Laten we komend jaar massaal getuigenissen delen over die ene leerkracht die je nooit zal vergeten’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag. ‘Een betere manier om mensen warm te maken voor een baan in het onderwijs is er niet.’
België België Alexander Vandaele, pastoor in Ninove: ‘In de kerk bestaat geen cordon sanitaire’ In Ninove, de eerste stad waar Vlaams Belang de absolute meerderheid behaalde, floreert ook de kerk. Dankzij migratie, en dankzij Alexander Vandaele, gediplomeerd ingenieur maar vooral bevlogen priester. ‘Ik heb alleen problemen met mensen die zich beter voelen dan anderen. Die wil ik graag bekeren.’
België België Bart Dhondt is nieuwe voorzitter van Groen Brusselaar Bart Dhondt is in de tweede ronde verkozen tot nieuwe voorzitter van Groen. Hij haalde 59,1 procent van de stemmen.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Na 190 dagen kakelen is het tijd om een ei te leggen' 'Regeringsvorming in ons Avondland is een vorm van sisyfusarbeid. Elke partij wil een kluif, en in Arizona zitten er vijf als een bok op hun haverkist', schrijft Jean-Marie Dedecker, die geen goed oog heeft in de vorming van een nieuwe federale regering.
Justitie Justitie Grootste zaak van kindermisbruik in België: ‘Net als Sven Pichal zijn daders "gewone" mensen’ Sinds 2017 kon de Belgische politie 225 slachtoffers van kindermisbruik identificeren door online beelden. Dankzij operatie Gargamel/Azraël ontmantelden ze ook een internationaal netwerk van kinderverkrachters. Cruciaal in dat onderzoek waren een strandvoyeur, een smekende moeder en een harde schijf die bijna was vernietigd.
Onderwijs Onderwijs ‘Beste directeur, door het optreden van Billie Eilish kan mijn dochter helaas niet naar school komen’ Vlaamse leerlingen (en hun ouders) lijken het steeds normaler te vinden dat ze vrijaf kunnen nemen om mee te doen aan een musical, een sportwedstrijd, een talentenjacht of een danstornooi. ‘Ze doen alsof het een recht is, maar dat klopt helemaal niet’, zeggen schooldirecteurs.
Cultuur Cultuur Oud-treinbegeleider en dichter Jan Ducheyne: ‘Er staat een jonge generatie op die woke allemaal weer relativeert en ermee lacht. Net als ik’ Jan Ducheyne is een fenomeen. Ooit was hij de grappigste treinbegeleider van het land, vandaag is hij fulltime dichter. En hopman van de groep Noodzakelijk Kwaad. ‘“Onthoud één ding heel goed", zei Simon Vinkenoog me. "Je hebt maar één leven. En hoe langer je iets doet, hoe meer de mensen zullen zeggen: Dat is wat hij doet."’
Maatschappij Maatschappij Ambitieuze Arno (30) heeft één beperking en drie jobs: ‘Ik zou graag fulltime video’s maken’ Of hij nu vlogs maakt, als fietskoerier door de stad raast of in de horeca aan de slag is: Arno Leybaert (30) laat zich niet tegenhouden door zijn verstandelijke beperking. ‘Met de juiste begeleiding kan alles’, maakt hij duidelijk. Werken betekent voor Arno groeien, leren en vooral: plezier maken.