Klimaat Klimaat 'Rampenkapitalisme bestaat, maar bosbranden maken geen deel uit van een complot' Niet iedereen gelooft dat het klimaat op aarde verandert of dat menselijke activiteiten daarbij een rol spelen. Voor de extreme weerfenomenen deze zomer vallen in de hoek van zogenaamde klimaatsceptici wel erg bizarre alternatieve verklaringen te horen.
Wereld Wereld Hoe fake news over uranium uit Niger ook Vlaanderen bereikte Coupplegers die aankondigen dat ze geen uranium meer willen leveren aan Frankrijk? Het bericht was verzonnen, en toch zorgde het voor ongerustheid. Hoe bereikt zulk nepnieuws ons land?
Maatschappij Maatschappij TikTok ontdekt de Titanic – en een hoop complottheorieën De implosie van een kleine duikboot onderweg naar het wrak van de Titanic deed op sociale media allerlei stokoude complottheorieën heropleven.
Technologie Technologie Iedereen factchecker? Op Twitter kan het, mét kinderziektes Twitter zet sterk in op Community Notes, een vorm van contextuele factchecks die twitteraars zelf mogen schrijven. Dat loopt niet altijd goed af.
Maatschappij Maatschappij Na Bud Light-controverse met transvrouw: activisten proberen 'woke' bedrijven te boycotten Over de traditionele Pride-maand van de lgbtqi+-gemeenschap valt dit jaar de lange schaduw van online ‘antiwoke’-activisten. Ook bedrijven delen in de klappen, en niet altijd op basis van feitelijke informatie.
Maatschappij Maatschappij Na Acids kritiek op de zaak-Reuzegom: waarom de media geen 'pussies' zijn Van youtuber Acid tot de website klassenjustitie.be: in de nasleep van het Reuzegom-proces spelen burgers en activisten online de rol van aanjagers van justitie en pers. Maar dat houdt ook gevaar in voor misinformatie.
Technologie Technologie Mogen AI-beelden gebruikt worden in politieke en maatschappelijke campagnes? Mogen toepassingen van artificiële intelligentie (AI), zoals kunstmatige beelden, gebruikt worden in politieke en maatschappelijke campagnes? En wat zijn de risico’s van regelgeving voor AI?
België België Waarom Jeremie Vaneeckhout (Groen) een nepcitaat van Socrates gebruikte Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout nam het met een nepcitaat van Socrates op voor de jeugd. Maar Socrates verdient beter.
België België Hoe kippen uit Diest Instagram-influencers werden Video’s over ‘een Belgische stad waar 2000 gezinnen elk drie kippen adopteerden’ gaan al jaren viraal op Instagram en TikTok. Waar komt het vandaan?
Wereld Wereld Sovjetvlaggen boven Berlijn: in 1945 en… in 2023? Op sociale media wordt heftig gebakkeleid over een iconische foto van soldaten die in 1945 de Sovjetvlag hijsen boven de Berlijnse Reichstag.
Technologie Technologie Waarom Elon Musk lachende kakjes naar journalisten stuurt Sinds de overname door Elon Musk heeft de koers die Twitter volgt het platform kwetsbaarder gemaakt voor desinformatie. Musk zelf gebruikt het platform in een boksmatch met de mainstreammedia.
Technologie Technologie Stemmen klonen met AI: een vertrouwde stem is niet langer betrouwbaar Stemmen klonen met artificiële intelligentie brengt niet alleen de muziekindustrie maar ook de hele samenleving op onbekend terrein.
Wereld Wereld Hoe Oekraïense cartoonhondjes Russische propaganda bestrijden Een internationale beweging zamelt al een jaar lang geld in voor het Oekraïense leger en bestrijdt tegelijkertijd Russische propaganda. Haar wapen? Humoristische internetmemes.
Wereld Wereld Russische propaganda in Afrika viseert westerse koloniale geschiedenis Pro-Russische online media strijden in Afrika om de hearts and minds van de bevolking. Ook de Belgische koloniale geschiedenis is daarbij geregeld een thema.
Technologie Technologie Na fake foto van Julian Assange: hoe herken je nepbeelden die met AI zijn gemaakt? Een met artificiële intelligentie gemaakte ‘foto' van Julian Assange in de gevangenis ging viraal op sociale media. Toch blijft het mogelijk om de echtheid van beelden te achterhalen.
België België Waarom Dries Van Langenhove overal ‘pedo’s' ziet Beschuldigingen van pedofilie zijn een beproefde manier om de lgbtq-beweging te belasteren. Ook Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden hanteren dat discours.
België België Zijn chatbots zoals ChatGPT té woke? Hoe meer commerciële toepassingen AI krijgt, hoe minder bedrijven de gebruiker onder de motorkap van hun product laten kijken.
Technologie Technologie TikTok-verbod voor Waals en Vlaams overheidspersoneel: hoe gevaarlijk is de Chinese app écht? Wereldwijd en in eigen land kondigt de ene na de andere overheid restricties aan op het gebruik van de socialemedia-app TikTok, vooral voor overheidspersoneel. Waarin schuilt het gevaar?
Wereld Wereld Nord Stream-sabotages: de gaten in het verhaal van Seymour Hersh Op 26 september ontploften drie pijpleidingen die Russisch gas naar Europa voerden. Een Amerikaans-Noorse operatie, aldus onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Internetspeurders schieten gaten in zijn verhaal.
Maatschappij Maatschappij De ‘Tegenbeweging’ tegen de coronamaatregelen anno 2023: alleen het Kremlin is nog fan Tijdens de coronacrisis bracht de ‘Tegenbeweging’ enkele grote betogingen tegen de coronamaatregelen op de been. Een resterende harde kern probeert dat activisme voort te zetten tegen ‘bedreigingen voor de vrijheid’.
Boeken Boeken Woke Oempa-Loempa’s: hoe Roald Dahl vijftig jaar geleden zijn werk zelf aanpaste Ophef in literaire kringen – en op sociale media – nadat de rechtenhouders en uitgever van de kinderboeken van Roald Dahl enkele ‘woke’ aanpassingen aan de teksten doorvoerden. Toch blijkt het niet de eerste keer dat het werk van Dahl aangepast werd aan maatschappelijke gevoeligheden.
Wereld Wereld Houdt het vrijwilligersleger achter Wikipedia stand in de huidige informatieoorlog? De gratis encyclopedie Wikipedia is al jaren een van de meest bezochte websites op het internet. Ze wordt daarom geregeld het doelwit van zowel onschuldige grappenmakers als malafide onzinverkopers.
België België Mattias Desmet vs. de UGent: hoe is het zover gekomen? Een vak aan de Universiteit Gent dat gedoceerd werd door professor Mattias Desmet, op basis van zijn boek De psychologie van totalitarisme, krijgt na een intern onderzoek van de universiteit een bredere invulling en een andere verantwoordelijke lesgever. Case closed? Toch niet: het zal Desmet alleen sterken in zijn overtuiging.
België België Deepfake oplichters proberen u tot 1999 euro te ontfutselen om uw ‘merknaam te beschermen’ Deepfake oplichters proberen bedrijven en vzw’s in Vlaanderen geld afhandig te maken door te beweren dat hun merknaam of internetadres dreigt te worden geregistreerd door een malafide derde partij.
Wereld Wereld Nee, de arrestatie van Greta Thunberg was niet fake Ook echte beelden kunnen het voorwerp van desinformatie worden. Dat bewijst het onzin-verhaal over de arrestatie van Greta Thunberg.
België België Van kledij tot beddengoed: mensen bang maken van straling is big business Kwakzalvers en schimmige bedrijfjes beweren je te kunnen beschermen tegen de gevolgen van stralingsbronnen. Maar hun dure producten werken niet en zijn soms zelfs gevaarlijk.
België België Ophef over ‘transleeftijd’: oprecht activisme of zwarte propaganda? Een campagne rond ‘transleeftijd’ zorgt voor ophef in conservatieve kringen en bij anti-lgbtq-activisten. Hoe ernstig moeten we dat precies nemen?
Gezondheid Gezondheid Alt-right nichediëten: waarom jonge rechtse mannen rauwe testikels eten De pillen op basis van runderorganen die je ‘viriliteit en uithoudingsvermogen’ beloven, zijn een miljoenenbusiness.
Technologie Technologie De Twitter Files: wereldschokkende onthullingen of storm in een glas water? Nadat Elon Musk eind oktober 2022 aan het hoofd van Twitter was gekomen, gaf hij enkele journalisten en auteurs inzage in de archieven van de sociaalnetwerksite. Het resultaat zijn de ‘Twitter Files’. Wat tonen die aan?
Maatschappij Maatschappij Oplichting en misleiding in 2022: dit waren de 12 opmerkelijkste desinformatiecampagnes
Wetenschap Wetenschap Hoe covid ook de wetenschap heeft veranderd De wetenschappelijk publicatiecultuur is een traag en voorzichtig proces. Dat botst weleens met de onlinecultuur van onmiddellijke ophef, zo bleek al te vaak tijdens de coronacrisis. En dus bent u maar beter voorzichtig als u het zinnetje ‘Studies hebben bewezen dat...’ leest.
Wereld Wereld De memes van Elon Musk: als mopjes een bron van misverstanden worden Elon Musk heeft al jaren de reputatie van memelord op Twitter. Nu hij als nieuwe eigenaar van Twitter onder een vergrootglas ligt, worden zijn grappen geregeld nieuws.
Europa Europa Waarom een oude video over een Franse ‘koloniale munt’ plots viraal gaat Miljoenen mensen kregen vorige maand op Twitter een video te zien waarin de Italiaanse premier Giorgia Meloni een antimigratiestandpunt koppelt aan kritiek op wat ze de ‘koloniale’ Franse muntpolitiek in Afrika noemt. Haar betoog was niet alleen misleidend, de video was ook bijna vier jaar oud.
Maatschappij Maatschappij ‘Manifesting’: van onschuldig zelfhulpmiddel tot oplichtingspraktijk Manifesting of ‘manifesteren’ is een pseudowetenschappelijke zelfhulpmethode die erop neerkomt dat het volstaat om zaken te ‘visualiseren’ opdat ze realiteit zouden worden. Onschuldige fun? Soms, maar er liggen ook gevaren en oplichters op de loer.
Wereld Wereld Hoe een deepfake Poetinfan een linkse Facebookgroep kaapte De pluralistische linkse Facebookgroep ‘Verzet’ is in maart 2022, kort na de Russische inval in Oekraïne, gekaapt door een Poetinfan met een deepfake profielfoto. Sindsdien is de groep met 5000 leden een doorgeefluik geworden voor Russische propaganda.
Wereld Wereld Elon Musk: redder van de vrije meningsuiting of doodgraver van Twitter? Sinds miljardair Elon Musk Twitter heeft overgenomen, heerst bij heel wat gebruikers ongerustheid over de toekomst van het platform.
Maatschappij Maatschappij Wat zit er echt achter de Leuvense rel over de kerstverlichting? Een bericht op een Leuvense nieuwswebsite over de benaming ‘wintersfeerverlichting’ leidde tot nationale heisa. Daarbij rijzen vragen over de banden tussen Leuven Actueel en de lokale N-VA-politica Katrien Houtmeyers.
Wereld Wereld Online nepprofielen: ook in Amerika staan trollenfabrieken Bij online nepprofielen die de publieke opinie proberen te beïnvloeden, denken we meteen aan Rusland. Maar ook westerse landen zijn al betrapt op die vorm van manipulatie.
Maatschappij Maatschappij Financiële 'coaches' blijken vaak grootverspreiders van complottheorieën Via het internet verkoopt een kleine industrie van ongereguleerde financiële ‘coaches’ vage beleggingsadviezen die ronduit gebaseerd zijn op complottheorieën. Aloud antisemitisme is daarbij nooit veraf.
Magazine Magazine Ophef over ‘opzettelijk lelijke foto’s’ Een foto van de radicaal-rechtse Giorgia Meloni, winnares van de Italiaanse verkiezingen, zorgde vorige week voor deining op sociale media. Werd het beeld op de website van Knack ‘opzettelijk bewerkt’ om haar te framen?
Nieuws Nieuws Ophef over ‘opzettelijk lelijke foto’s' van Georgia Meloni Een foto van de radicaal-rechtse Giorgia Meloni, winnares van de Italiaanse verkiezingen, zorgde vorige week voor ophef op sociale media. Een beeld op de website van Knack was volgens sommige politici ‘opzettelijk bewerkt’ om Meloni er slecht te laten uitzien en te ‘framen’. De werkelijkheid is veel banaler.
België België Energiecrisis: een winter vol knetterende complottheorieën Hoe hoger de prijzen, hoe doldwazer de berichten over de energiecrisis op sociale media.
Nieuws Nieuws The Queen Is Dead, lang leve de factchecker! Het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II leidde tot een opstoot van misleidend of ronduit fake nieuws op de sociale media.
Wetenschap Wetenschap Nee, de Vlaamse coronaboosters zijn niet ‘alleen getest op acht muizen’ Bij de herfstvaccinatiecampagne tegen covid-19 worden in ons land ook ‘bivalente’ boosterprikken gebruikt, die zijn aangepast aan de omikronvariant van het coronavirus. Al twee weken circuleert het gerucht dat die boosters ‘alleen getest zijn op muizen’. Dat klopt niet, maar het werpt wel een interessante vraag op: is het nodig dat nieuwe boosters nog klinische proeven op mensen doorlopen?
Europa Europa ‘De first lady was vroeger een man’ - onzin blijft Brigitte Macron achtervolgen Brigitte Macron, echtgenote van de Franse president Emmanuel Macron, is ‘stiekem transgender en geboren als man’. Dat ongefundeerde gerucht blijft maar circuleren op het internet. Onzin, maar wie of wat schuilt erachter?