Zo klinkt het God-deeltje

24/06/10 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

De botsingen in de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) in Genève werden door fysici en musici 'hoorbaar' gemaakt.

Zo klinkt het God-deeltje

© Reuters

De botsingen in de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) van CERN in Genève werden door fysici en musici 'hoorbaar' gemaakt. De wetenschappers hopen op die manier het elementaire deeltje Higgs-boson te kunnen identificeren.

Het vinden van de Higgs-boson, ook wel het God-deeltje genoemd, is de hoofddoelstelling van het peperdure LHC-project. Dit fundamentele deeltje moet inzicht bieden in de kern van alle materie.

De wetenschappers hopen het subatomaire deeltje te vinden uit de botsingen tussen protondeeltjes in de 27 km lange ondergrondse tunnel op de Zwitsers-Franse grens.

LHC Sound, een samenwerking van deeltjesfysici, muzikanten en artiesten uit Londen, hebben de data uit de botsingen omgezet in geluiden. Een proces dat 'sonificatie' wordt genoemd. "Een eenvoudig voorbeeld van sonificatie is de parkeersensor in de auto die via een piepend geluid laat weten hoeveel ruimte er nog is", zegt een van de onderzoekers Lily Asquith in de Daily Telegraph.

Live-concerten

De toon en het volume van de deeltjesmuziek varieert afhankelijk van de hoeveelheid energie die uit de botsingen voortkomt en waar die energie zich bevindt. "Geluid is de perfecte manier om de complexiteit van de gegevens voor te stellen, onze oren zijn perfect in staat om de bron van geluiden te lokaliseren in relatie tot andere geluiden en kunnen een groot pallet aan frequenties en verschillende timbres onderscheiden", aldus Asquith.

LHC Sound plant deze zomer enkele live-optredens met de deeltjesmuziek. Hier krijg je alvast een voorproefje.

Lees meer over:

Onze partners