Wetenschapper ontslagen na protestactie in Wetteren

© Belga

De K.U.Leuven heeft beslist een wetenschapper te ontslaan wegens deelname aan de protestactie in Wetteren.

Barbara Van Dyck, onderzoekster aan het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, wordt op staande voet te ontslagen wegens deelname aan de actie afgelopen zondag in Wetteren, waarbij een proefveld met genetisch gewijzigde aardappelen voor een groot deel vernield werd.Tegen de twee andere onderzoekers die ter verantwoording waren geroepen, worden geen sancties genomen.

“De betrokkene wordt ontslagen omdat er een onherroepelijke vertrouwensbreuk ontstaan is tussen de instelling en haar. Ze heeft deelgenomen aan de actie en was zelfs woordvoerster. Op televisie heeft ze tijdens de actie gesteld dat deze niet het einde was van de campagne. In het gesprek dat wij met haar hadden, heeft zij op geen enkele manier willen afstand nemen van het gewelddadig karakter van de actie.

De twee andere onderzoekers hebben niet deelgenomen aan de actie en hadden wel degelijk hun vragen bij het gebruikte geweld”, aldus Peter Marynen, vicerector onderzoeksbeleid van de K.U.Leuven.

De K.U.Leuven veroordeelde meteen na de actie het gebruikte geweld tegen het proefveld. Samen met de andere Vlaamse rectoren bestempelde de Leuvense rector Mark Waer nadien de actie “als een gerichte aanval op vrije wetenschapsbeoefening en een miskenning van democratisch tot stand gekomen beslissingen”.

“Het baart ons grote zorgen dat het Field Liberation Movement zowel de wetenschappelijke methode als de democratische besluitvorming verwerpt en naar geweld grijpt om een overtuiging op te leggen”, aldus de rectoren. “We zijn van mening dat het recht op vrije meningsuiting en het recht op vrij onderzoek wordt geschaad door dergelijke gewelddadige acties”, aldus Marynen vrijdag. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content