Oma weet het inderdaad beter

03/01/11 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:05

Mensen boven de zestig vertonen meer emotionele intelligentie, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Oma weet het inderdaad beter

Oudere generaties zijn inderdaad wijzer en hebben meer empathie dan jongere volwassenen. Volgens Amerikaanse onderzoekers is het niet ongewoon dat oudere mensen een meer zorgzame kant ontwikkelen naarmate het leven vordert. "De zin van het latere leven draait steeds meer rond interpersoonlijke relaties waarbij 'zorgen voor' of 'verzorgd worden' steeds belangrijker worden", zegt profesoor Robert Levenson van de Universiteit van Californië.

Uit het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het magazine Psychology and Aging, blijkt ook dat oudere mensen beter in staat zijn om negatieve gebeurtenissen op een positieve manier te benaderen. Dat heeft te maken met levenservaringen en lessen die men in het verleden heeft geleerd.

De wetenschappers onderzochten hoe volwassenen van in de 20, 40 en 60 reageerden op neutrale, droevige en aanstootgevende video's. Uit de resultaten bleek dat mensen in de zestig het veel moeilijker hadden om zich emotioneel van de filmbeelden te distantiëren.

Droefheid

De Californische wetenschappers gebruikten gelijkaardige methoden om de gevoeligheid voor droefheid te meten. Daarbij werden de psychologische reacties van de proefpersonen geregistreerd bij het zien van emotioneel geladen filmpjes. De oudere deelnemers vertoonden daarbij meer verdriet dan de jongeren.

"Bij het ouder worden, hebben mensen vaak andere perspectieven en doelen die zich meer op dichte, interpersoonlijke relaties focussen", zegt hoofdonderzoeker Benjamin Seider. "Daardoor worden ze steeds gevoeliger voor droefheid omdat de gedeelde ervaring van droefheid tot een grotere intimiteit leidt."

De wetenschappers benadrukken wel dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, een verhoogde gevoeligheid voor droefenis geen indicatie is voor een verhoogd risico op depressie. "Droefheid kan juist een zeer betekenisvol gevoel zijn in het latere leven omdat we dan onvermijdelijk geconfronteerd worden met verlies en met de nood om andere te troosten", aldus Levinson.

Lees meer over:

Onze partners