Luchtverontreiniging doet bloedvaten in ogen vernauwen

13/08/13 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

Uit onderzoek blijkt dat de bloedvaten vernauwen bij luchtverontreiniging. Dat kan op termijn soms leiden tot hoge bloeddruk, herseninfarct en hart- en vaatziekten.

Luchtverontreiniging doet bloedvaten in ogen vernauwen

© UHasselt

Reeds lange tijd vermoeden experts dat levenswijze en leefomgeving (bijvoorbeeld ongezonde voeding, gebrek aan beweging, luchtvervuiling...) een invloed kunnen hebben op de diameter van de kleine bloedvaten in ons lichaam en op de manier waarop ze zich dagelijks aanpassen aan de omstandigheden door vernauwing (vasoconstrictie) en verwijding (vasodilatatie).

Luchtvervuiling

Onderzoekers van de UHasselt en de Vlaams Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) hebben nu voor het eerst aangetoond dat bij jonge en kerngezonde volwassenen een vernauwing van de bloedvaten in het oog optreedt nadat een periode van luchtvervuiling is vastgesteld. Binnen een paar uur en tot één dag na een dergelijke periode zagen de onderzoekers een significante vernauwing van de bloedvaten in het netvlies. Die vernauwing was maar liefst drie keer groter dan verwacht op basis van een Amerikaanse studie bij bejaarden.

Met een speciaal toestel namen de onderzoekers herhaaldelijk foto's van het netvlies van een aantal vrijwilligers. Op die foto's zijn de kleine bloedvaten van het netvlies haarscherp zichtbaar. Deze bloedvaten vertonen een grote gelijkenis met de kleine bloedvaten (de zgn. microvasculatuur) van het hart en de hersenen. Groot voordeel is dat het netvlies de enige plaats in het lichaam is waar deze bloedvaten rechtstreeks kunnen worden bekeken, zonder ingrijpende medische methoden te gebruiken.

Bloedvaten vernauwen bij ouderen

De resultaten van het onderzoek zijn niet onbelangrijk, in het bijzonder voor oudere mensen. Naarmate mensen ouder worden neemt de diameter van de kleine bloedvaten af. Dit kan soms leiden tot hoge bloeddruk, herseninfarct en hart- en vaatziekten. Deze ziekten hebben een belangrijk effect op de levenskwaliteit en veroorzaken eveneens een grote kost voor de gezondheidszorg.

Volgens de onderzoekers zouden ze met deze meetmethode beter en goedkoper kunnen inschatten hoe de omgeving en de levensstijl bijdragen tot veroudering en hoe we hier best op inspelen voor een gezondere oude dag.

Het onderzoek wordt later deze maand gepubliceerd in het toonaangevend vakblad Environmental Health Perspectives en voorgesteld op een internationale conferentie in het Zwitserse Basel. (TE)

Lees meer over:

Onze partners