De vloek van de astronaut: bijna helft sterft aan hartziekte

De ruimtepakken van de astronauten worden klaargelegd voor hun vertrek naar het Internationaal Ruimtestation ISS. © AFP

Astronauten die naar de diepe ruimte reizen, lijken volgens onderzoek na hun terugkeer veel meer aan een hartziekte te sterven. Dat is geen goed nieuws voor de kolonisatie van Mars.

De planeet Aarde verlaten is niet zo gezond, zo blijkt. De straling in de diepe ruimte brengt het cardiovasculaire systeem in het menselijk lichaam namelijk erg veel schade toe. Zo blijkt dat drie van de zeven overleden Apollo-astronauten gestorven zijn aan de gevolgen van een cardiovasculaire ziekte zoals een hartaanval of een beroerte.

Hoewel de aantallen klein zijn, is het percentage van 43 procent vier tot vijf keer hoger dan het percentage bij astronauten die in een dichte baan rond de Aarde verbleven of die niet echt de ruimte ingingen, aldus het onderzoek in het vakblad Scientific Reports.

‘We weten nog maar weinig over de gevolgen van straling in de diepe ruimte op de menselijke gezondheid, meer bepaald op het cardiovasculaire system’, zegt onderzoeker Michael Delp van de Florida State University. ‘Dit geeft ons een eerste glimp van de nadelige effecten op de mens.’

Toeval

Om zich ervan te vergewissen dat het hoge aantal cardiovasculaire sterfgevallen effectief het resultaat is van een reis naar de diepe ruimte en niet zomaar een toevalligheid, stelden de wetenschappers muizen bloot aan dezelfde soort straling die de astronauten ervaarden.

Na zes maanden vertoonden de muizen schade aan bloedvaten waarvan bekend is dat het tot de ontwikkeling van cardiovasculaire ziektes leidt bij de mens.

Het bekende Apollo-programma zond tussen 1968 en 1972 mensen naar de ruimte op 11 vluchten, waarvan er 9 in de diepe ruimte gingen. Het was een Apollo die in 1969 als eerste menselijk ruimtetuig landde op de maan.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa voert momenteel onderzoek uit naar de effecten van een verlengd verblijf in de ruimte op het menselijke lichaam met het oog op het sturen van astronauten naar Mars. Zo plant SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, om al in 2026 naar Mars gaan.

De vorige maand uit het Internationaal Ruimtestation ISS teruggekeerde Britse astronaut Tim Peake beschreef het gevoel van terugkeren naar de Aarde als ”s werelds ergste kater’. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content