Amerikaanse miljonair wil getrouwd paar rond Mars vliegen

28/02/13 om 04:07 - Bijgewerkt om 04:07

De Amerikaanse miljonair en ruimtetoerist Dennis Tito heeft een plan voorgesteld om begin 2018 een getrouwd paar op een meer dan 500 dagen durende missie naar Mars te sturen. Landen is er niet bij.

Amerikaanse miljonair wil getrouwd paar rond Mars vliegen

De Inspiration Mars Foundation van Tito heeft een studie uitgevoerd waaruit blijkt dat de missie haalbaar zou zijn met de beschikbare technologie. De stichting kon echter nog geen uitsluitsel geven over de kostprijs en de financiering van de hele onderneming. "Wie een goed idee heeft, vindt het geld wel", zo suste Tito.

Eerste ruimtetoerist

De Amerikaanse ondernemer, die met zijn project naar eigen zeggen de mensheid wil inspireren en de ruimtevaart een nieuw elan wil bezorgen, prijkt al in de geschiedenisboeken als de eerste ruimtetoerist. In 2001 spendeerde hij een slordige 20 miljoen dollar van zijn fortuin aan een trip aan boord van een Russische Sojoez naar het Internationaal Ruimtestation.

Voor de missie naar Mars gaat de stichting op zoek naar een paar, bij voorkeur getrouwd en van middelbare leeftijd. De trip heeft immers veel weg van de ultieme relatietest. Ze moeten het anderhalf jaar met elkaar volhouden in een piepkleine ruimte zonder zwaartekracht en basiscomfort. Bovendien kan de reis grote gevolgen hebben voor gezondheid en vruchtbaarheid, vanwege radioactieve straling in de ruimte.

501 dagen

Het uitje dat het uitverkoren paar tot zo'n 150 kilometer van het oppervlak van Mars zou brengen, vindt idealiter in 2018 plaats. Dan liggen de Aarde en Mars relatief dicht bij elkaar en kan de reis in 501 dagen afgewerkt worden. Zoniet zou de reis twee tot drie jaar in beslag kunnen nemen.

Bedoeling is dat het ruimtetuig naar Mars vliegt en zichzelf door de zwaartekracht van de rode planeet meteen weer naar de aarde laat katapulteren. Een landing is er niet bij. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners