Amerikaanse jeep Curiosity landt op Mars

03/08/12 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

De Amerikaanse robotjeep Curiosity is met succes op Mars geland. Het Marswagentje zal gedurende twee jaar zoeken naar (microbiologisch) leven op Mars.

Amerikaanse jeep Curiosity landt op Mars

© Reuters

De op 26 november gelanceerde Curiosity kwam neer in de Galekrater van de rode planeet. De landing duurde zeven delicate en spannende minuten lang en verliep uiteindelijk volledig volgens plan. In tegenstelling tot de landing van vroegere robots zoals de Spirit en Opportunity, kwamen er dit keer geen luchtkussens aan te pas, maar wel een valscherm, stuurraketjes en een kraan.

Net na de landing brak in het controlecentrum van de NASA een luid applaus en gejuich los. Slechts enkele minuten later liepen al de eerste foto's van de Curiosity op Mars binnen. De beelden tonen de horizon van de rode planeet en erg veel stof, dat door de landing van de robotjeep is opgedwarreld.

Water
Er zijn aanwijzingen dat er in de Galekrater ooit water is geweest. De krater is een relatief vlak gebied aan de voet van de Mount Sharp waarvan "de hoogtes en de gelaagde sedimenten het potentieel moeten hebben gehad microbiologisch leven te herbergen", zegt de NASA.

De 900 kilo wegende Curiosity is de grootste plus meest gesofisticeerde Marsrobot ooit. Het wagentje kostte 2,5 miljard dollar.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de landing van de Curiosity op Mars intussen een "historisch moment" genoemd en een "grote stap vooruit in de ruimteverkenning". (Belga/TE)

Luister naar de Marslanding
De afdaling van de Curiosity in de atmosfeer van Mars is dankzij bij het Europese vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt binnengelopen signalen ook voor iedereen te beluisteren.

De Europese sonde Mars Express ving al tien minuten voor de duik in de atmosfeer signalen op van de Curiosity en stuurde ze naar de grond door.

De signalen van de zeven minuten durende afdaling zijn achteraf
omgezet in voor de mens hoorbare frequenties en zijn in een audiofile van ongeveer 19 seconden gegoten.

Lees meer over:

Onze partners