Zus Spaanse koning voor rechtbank

22/12/14 om 10:48 - Bijgewerkt om 11:42

Cristina de Bourbon, zus van de Spaanse koning Felipe VI, wordt doorverwezen naar een rechtbank voor fiscale fraude. Het is de eerste keer dat zoiets het Spaanse koningshuis overkomt.

Zus Spaanse koning voor rechtbank

Cristina de Bourbon. © AFP

De zus van de Spaanse koning Felipe VI, de 49-jarige Cristina de Bourbon, is doorverwezen naar een rechtbank voor fiscale fraude, een primeur in de geschiedenis van de Spaanse monarchie. Dat kondigde de onderzoeksrechter José Castro aan voor de rechtbank van Palma de Mallorca op de Balearen.

Met 16 voor rechter

De Bourbon wordt vervolgd aan de zijde van haar man Inaki Urdangarin, voormalig Olympisch kampioen handbal. Hij wordt ervan verdacht als voorzitter van een stichting, de vzw Noos, met medeplichtigen ongeveer 6 miljoen euro overheidsgeld te hebben verduisterd. Het onderzoek naar verduistering bij Noos begon vier jaar geleden en deed de Spaanse monarchie opschrikken.

Eerder deze maand had het openbaar ministerie geen vervolging van Cristina gevraagd. Zij mag op vrije voeten blijven mits een borg van 2,6 miljoen euro. Minstens zestien andere mensen zullen ook voor de rechter moeten verschijnen. Cristina, moeder van vier kinderen, is zesde in lijn voor de troonsopvolging. (Belga/WB)

Onze partners