Zuid-Soedan: Ondanks internationale druk duren gevechten voort

Zuid-Soedanese soldaat © Reuters

In Zuid-Soedan gaan de gevechten tussen de rivaliserende legers onverminderd voort, ondanks internationale oproepen om het geweld te stoppen. In de regio rond de stad Bor zijn opnieuw duizenden mensen op de vlucht

Ondanks internationale druk is een einde aan de gevechten in Zuid-Soedan nog niet in zicht. Duizenden mensen zijn weggevlucht uit de strategische Zuid-Soedanese stad Bor. Ze vrezen een aanval door milities van de rebellen. Dat hebben de Verenigde Naties gemeld.

Ondertussen heeft de Zuid-Soedanese rebellenleider Riek Machar op de Britse openbare televisie BBC verteld dat zijn troepen de controle hebben heroverd van de strategische stad Bor.

Machar zei ook in vredesonderhandelingen te willen stappen. Volgens het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken worden Machar en president Kiir in Ethiopië verwacht voor gesprekken.

Nieuwe lange burgeroorlog?

Troepen van president Salva Kiir leveren sinds enkele weken een felle strijd met gewapende aanhangers van de in juli aan de kant geschoven vicepresident Riek Machar. Beide leiders behoren tot een andere etnische groep. De gevechten zouden al aan meer dan duizend mensen het leven hebben gekost. Duizenden anderen zijn op de vlucht.

De Verenigde Naties hebben al meer manschappen en materiaal naar het land gestuurd. Waarnemers vrezen dat het conflict kan uitmonden in een nieuwe, aanslepende burgeroorlog.

De buurlanden van Zuid-Soedan hebben beide partijen tot het einde van het jaar de tijd gegeven om het geweld te stoppen en onderhandelingen op te starten, maar dat lijkt voorlopig de wapens niet te doen zwijgen. President Kiir wil wel praten, maar wil niet weten van een machtsdeling. Rebellenleider Machar eist dat het regime zijn sinds midden december gevangen genomen medestanders vrijlaat.

Sancties

President Museveni van buurland Oeganda dreigt met verdere stappen – al is niet duidelijk welke die precies zouden zijn – maar Machar beschouwt Museveni als een vriend van het regime in Zuid-Soedan. De Afrikaanse Unie dreigt intussen met “sancties” tegen “al wie tot geweld aanzet”.

Zuid-Soedan is sinds 2011 onafhankelijk. Het scheurde zich van Soedan af na een burgeroorlog die vijftig jaar duurde. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content