WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning riskeert isoleercel voor magazines en verjaarde tandpasta

Posters van Chelsea Manning tijdens de recentste Gay Pride-optocht in San Francisco © REUTERS
Rudi Rotthier

Chelsea Manning, een jonge legeranalyst die tot 35 jaar werd veroordeeld omdat zij honderdduizenden documenten lekte naar WikiLeaks, riskeert nu de isoleercel omdat ze ‘oneerbiedig’ was voor de gevangenisdirectie, omdat ze wangedrag vertoonde en omdat ze verboden voorwerpen in haar cel had, voornamelijk magazines.

Dat heeft de advocaat van Chelsea Manning bekendgemaakt. Ze moet op 18 augustus voor een disciplinaire raad komen in haar militaire gevangenis in Fort Leavenworth, Kansas.

Volgens haar advocaat, Nancy Hollander, zijn er vier klachten. De oneerbiedigheid komt erop neer dat ze bij een dispuut om bijstand van haar advocaat vroeg. Het wangedrag zou erin bestaan hebben dat ze voedsel op de grond gooide. Ze wordt ook beschuldigd van ‘misbruik van medicijnen’ omdat ze een tube tandpasta in haar cel had, die op 9 april verviel. Manning heeft recht op een tube maar blijkbaar niet als die vervallen is.

De vierde klacht betreft “verboden bezit”. Dat slaat op lectuur in de cel. Daarbij de autobiografie van Malala, de editie van Vanity Fair met Caitlyn Jenner op de omslag, en een rapport van de VS-Senaat over marteling.

De tuchtcommissie kan Manning op basis van deze klachten voor onbepaalde tijd tot de isoleercel veroordelen.

‘Ridicuul’

Volgens Hollander zijn ten minste drie van de vier klachten dubieus. Dat de vervallen tandpasta ter sprake komt, betitelt ze als “volslagen ridicuul”, de lectuur kwam “legaal” de gevangenis binnen “en vormt duidelijk geen veiligheidsrisico”, het verzoek om bijstand van een advocaat “is geen teken van oneerbiedigheid”. Ze noemde de klachten “intimidatie”.

Manning, die als analyst voor de militaire inlichtingendienst werkte, speelde volgens haar veroordeling 700.000 documenten over de Irakoorlog door aan WikiLeaks.

Manning, die ten tijde van haar proces, twee jaar geleden, nog als Bradley bekendstond, is sindsdien van geslacht veranderd. Ze gaat in beroep tegen haar veroordeling en werkt als columnist voor The Guardian, waar ze onder meer over haar ervaringen als transgender schrijft.

Een advocaat van de rechtenorganisatie ACLU, Chase Strangio, zei te vrezen dat men probeert Manning “het zwijgen op te leggen”. ACLU is een petitiecampagne tegen de disciplinaire actie begonnen. Strangio zei in een gesprek met Vanity Fair te hopen dat “de gevangenisdirectie de klachten ongegrond zal verklaren en er zo voor te zorgen dat Manning niet onfair geviseerd wordt voor haar activisme, haar identiteit, of haar komend proces”.

De gevangenisdirectie weigert volgens Amerikaanse media commentaar of uitleg te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content