Wie zijn de vijf Taliban-leden die Obama vrijliet in ruil voor Bergdahl?

04/06/14 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Verantwoordelijk voor massamoord, foltering en drugshandel. Wie zijn de vijf leden van de Taliban die zijn vrijgelaten in ruil voor de 28-jarige Amerikaanse militair Bergdahl?

Wie zijn de vijf Taliban-leden die Obama vrijliet in ruil voor Bergdahl?

Bowe Bergdahl (midden). De vijf Taliban-leden met wie hij geruild werd: (met de klok mee, rechtsboven te beginnen) Mullah Norullah Noori, Mullah Mohammed Fazi, Mullah Khairullah Khairkhwa, Abdul Haq Wasiq, Mohammad Nabi Omari. © REUTERS & United States Department of Defense

Er was veel kritiek op de Amerikaanse president Barack Obama omdat hij vijf Taliban-leden vrijliet uit Guantanamo Bay in ruil voor de Amerikaanse militair Bowe Berghdal. Wie zijn de vijf leden van de Taliban die zijn vrijgelaten?

Abdul Haq Wasiq

Wasiq is naar verluidt begin veertig en was plaatsvervangend minister van geheime diensten binnen de Taliban. Namens de Taliban onderhield hij banden met Al-Qaida en zorgde ervoor dat leden van de Taliban met terroristen van Al-Qaida konden trainen. Volgens Human Rights Watch is hij verantwoordelijk voor massamoorden en marteling.

Mullah Norullah Noori

Noori was een commandant binnen de Taliban en zou het 'militaire meesterbrein' zijn achter vijandigheden tegen de Verenigde Staten. Hij onderhield nauwe banden met Taliban-leider in Afghanistan Mohammed Omar. Noori wordt verdacht van oorlogsmisdaden, en zou verantwoordelijk zijn voor de dood en marteling van duizenden sjiitische moslims.

Mullah Mohammed Fazi

Fazi is een voormalig plaatsvervangend minister van Defensie binnen de Taliban. Ook hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden en van de moord op duizenden sjiitische moslims in Afghanistan. Fazi zou veel controle hebben in de noordelijke regio's in Afghanistan, ook tijdens zijn gevangenschap in Guantanamo Bay.

Mullah Khairullah Khairkhwa

Khairkhwa was gouverneur van de provincie Herat en onderhield nauwe banden met voormalig Al-Qa'ida-leider Osama bin Laden en Omar. Ook was hij volgens de Verenigde Staten actief in de handel in opium en vertegenwoordigde hij de Taliban tijdens gesprekken met Iran over geweld tegen Amerika.

Mohammad Nabi Omari

Als leider binnen de Taliban heeft Omari geholpen bij verschillende terreurgroepen. In 2002 zou Omari hebben geholpen bij de smokkel van wapens naar Pakistan. Volgens Omari was hij alleen voor de aanslagen van 11 september actief binnen de Taliban.

(Elsevier/ShD)

Lees meer over:

Onze partners