'Wie dierbare verloor, voelt de pijn deze dagen extra sterk'

25/12/13 om 13:58 - Bijgewerkt om 16:52

De Nederlandse koning Willem-Alexander stond in zijn kersttoespraak stil bij het belang van familie om troost bij elkaar te vinden bij verdriet en tegenslag.

'Wie dierbare verloor, voelt de pijn deze dagen extra sterk'

Koning Willem-Alexander © AFP

Koning Willem-Alexander benadrukte in zijn kerstboodschap voor het Nederlandse volk het belang van familie om troost bij elkaar te vinden bij verdriet en tegenslag. Daarbij benadrukte hij het verliezen van dierbaren.

De koning stond ook stil bij de problemen van de economie en de vele mensen die Kerstmis niet thuis kunnen vieren. Ook wees hij naar mensen die oplossingen zoeken voor maatschappelijke problemen. Daarbij noemde de koning expliciet mantelzorgers, vrijwilligers, gastouders, buddies, innovatieve ondernemers en buurtbewoners die verantwoordelijkheid nemen.

'Erg pijnlijk voor de koning'

Net zoals vorig jaar lekte de koninklijke kersttoespraak eerder uit. Opnieuw was ze op een niet beveiligde link op het internet te lezen. Dit keer betrof het niet de video, maar de tekstregels die worden gebruikt als ondertiteling via Teletekst.

Het lek werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld op de website van de Nederlandse Publieke Omroep. Hij ontdekte ook vorig jaar het lek. "Opnieuw was de kersttoespraak voor 13.00 uur op een niet beveiligde link te lezen. Erg pijnlijk voor de koning", zegt Roeleveld. "Dit geeft aan dat er niet veel van geleerd is."

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zoekt uit hoe het kan dat de toespraak voortijdig via internet te lezen was. Ook na het lek vorig jaar werd een "diepgaand onderzoek" aangekondigd naar hoe dit in de toekomst vermeden kon worden.

De tekst is in de loop van de ochtend naar de Nederlandse Publieke Omroep gestuurd om te kunnen zorgen voor een ondertiteling voor pagina 888, doven en slechthorenden. Zoals het er nu naar uitziet is de tekst uit dat systeem gehackt", aldus de NOS. Ook de omroep zegt het lek te onderzoeken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners