Werd Obama rapper-in-chief door het woord 'nigger' te gebruiken?

23/06/15 om 23:51 - Bijgewerkt om 23:54

Het woord 'nigger' mag op vele zenders en in vele media in de VS niet vermeld worden. Toen president Obama het tijdens een maandag uitgezonden radio-interview gebruikte, verlaagde hij zich volgens Fox News tot "rapper-in-chief" In andere media, onder meer op CNN, zorgde het woordgebruik voor vurig debat.

Werd Obama rapper-in-chief door het woord 'nigger' te gebruiken?

Don Lemon op CNN © /

De president gebruikte de term tijdens een analyse van rassenproblemen in de VS. "We zijn niet van racisme genezen", aldus de president, "En het is niet gewoon een kwestie van dat het niet beleefd is om 'nigger' te zeggen in het openbaar. Dat is niet de maatstaf waarmee we meten of racisme nog bestaat of niet".

Het was, voor zover bekend, de eerste keer dat Obama als president het woord in het publiek had gebruikt en het wijst er volgens sommigen op dat de president zich, op enkele jaren van het einde van zijn mandaat, steeds vrijer gaat gedragen.

De term is beladen, als racistische belediging, stemt oncomfortabel en werd als dusdanig enkele decennia geleden opgepikt door rappers.

N-woord, n-----r

Vele kranten censureerden de presidentiële uitspraak en vervingen het bewuste woord door 'het n-woord' of door 'n----r' (in USA Today). Op tv werd doorgaans ook verwezen naar het n-woord.

Fox News vergat de context en de inhoud van het interview en had het enkel nog over het woord.

Moest hij het wel gebruiken? vroeg anchor Bill Hemmer aan zijn gasten.

Neen, was samengevat het antwoord op Fox News. Een van de Fox-commentatoren, Deneen Borelli, noemde het een "krankjorum commentaar dat afleidt. De president wordt rapper-in-chief en verdeelt verder het land. Ik vind het uitzinnig".

Hemmer zelf: "Als blanke Amerikaan heb ik mijn hele leven geweten dat dit een woord is met een elektrische lading en dat je het vermijdt. En nu gebruikt de president het". En andere commentator noemde het woord "beneden de waardigheid van zijn functie".

Dijkbreuk?

CNN, dat het woord in context in principe toelaat, maar zelden uitzendt, vermeldde de 'nigger'-uitspraak van de president op de website maar liet ze vergezeld gaan van een waarschuwing.

In de uitzendingen van de zender werd er fel over gedebatteerd.

Sunny Hostin, doorgaans iemand die tussenkomt in juridische kwesties, keurde het gebruik van de term af en stelde een soort dijkbreuk in het vooruitzicht. "Ik denk dat taal er toe doet", zei ze, "vooral wanneer die taal afkomstig is van de leider van de vrije wereld, de president van de VS, en in het bijzonder van een Afrikaans-Amerikaanse man. Ik denk, eerlijk gezegd, dat het mensen het gevoel geeft dat zij ook de term kunnen gebruiken. Dat argument horen we vaak. 'Rappers gebruiken de term, dan kan ik het ook doen'." Zij vond dat de term vermeden moest worden, zelfs om erover te spreken.

Don Lemon, presentator en commentator voor CNN, was een heel andere mening toegedaan.

"Als je het woord gebruikt in context, en als het relevant is, moet je het woord kunnen gebruiken.. Het is niet de taak van journalisten en commentatoren om de wereld schoon te schrobben".

In een latere uitzending toonde hij eerst de confederale vlag, "Voel je je hierdoor beledigd?" Vervolgens hield hij een bord in de hoogte waarop in witte letters "nigger" was geschreven. "En wat met dit, beledigt dit woord je?"

Is, anders gezegd, het woord, dat officieel vermeden wordt, meer beledigend dan de vlag die op vele plaatsen in het land wel te zien is?

Lees meer over:

Onze partners