Obama: 'Het is niet omdat nigger niet langer gebruikt wordt, dat racisme van de baan is'

22/06/15 om 23:54 - Bijgewerkt op 23/06/15 om 01:12

"De erfenis van het racisme werpt een lange schaduw over de VS". Dat zei president Obama in een ongewoon radio-interview.

Obama: 'Het is niet omdat nigger niet langer gebruikt wordt, dat racisme van de baan is'

President Obama © REUTERS

Barack Obama was vrijdag, goed een dag na het bloedbad in de zwarte kerk in Charleston, te gast in een komische radioshow. Gedurende ongeveer een uur werd die show in een kelder opgenomen.

Heel vrolijk werd het niet tijdens de opname met Marc Maron, in diens WTF-show (What The Fuck), die maandag op uitzending ging.

Obama gaf onder meer commentaar op de racistische moordpartij.

"De erfenis van slavernij, van Jim Crow, discriminatie in bijna elke instelling in onze levens, weet je, dat werpt een lange schaduw, en dat maakt nog altijd deel uit van ons DNA, dat doorgegeven wordt. We zijn niet genezen" (van racisme). "En dat is niet alleen een zaak van dat het onbeleefd wordt om in het openbaar 'nigger' te zeggen. Dat is niet de maatstaf om racisme te meten."

Dit was, voor zover bekend, de eerste keer dat de president het woord 'nigger' in het openbaar gebruikte.

De Jim Crow-wetten werden na de afschaffing van de slavernij in de zuidelijke staten ingevoerd, en brachten rassenscheiding en officiële discriminatie.

'De wapenlobby is te sterk'

"Ik zeg altijd aan jonge mensen: zeg niet dat niets veranderd is wat ras betreft, tenzij je als zwarte man de jaren 50, 60 en 70 meegemaakt hebt. Het is onweerlegbaar dat rasrelaties sterk verbeterd zijn gedurende mijn leven. Dat is een feit".

Maar er moet nog veel veranderen, aldus Obama.

"Het volstaat niet om je slecht te voelen" na het bloedbad in Charleston. "Er moeten acties volgen om te maken dat gebeurtenissen als deze zeldzamer worden, en bij die acties horen enkele elementaire maatregelen, maatregelen van het gezond verstand, inzake wapenveiligheid. De meeste wapeneigenaars ondersteunen trouwens dergelijke maatregelen. De kwestie is, gewoon: kunnen we een legitieme traditie van wapenbezit om te jagen verzoenen met maatregelen die een 21-jarige beletten om naar de wapenwinkel te stappen als hij ergens kwaad over is, of verward, of een racist, niet goed bij zijn verstand, en dan meteen een wapen te verwerven en verschrikkelijk kwaad aan te richten? Daar zijn we niet mee in het reine".

"Spijtig genoeg is de greep van de National Rifle Association (de vuurwapenlobby, red.) op het Congres uitermate groot. Ik voorzie geen echte wetgevende actie tot de Amerikanen voldoende overtuigd zijn van de hoogdringendheid en tegen zichzelf zeggen: 'Dit is niet normaal, dit is iets wat we kunnen veranderen'."

"As je die druk van het publiek en van de kiezers niet hebt, ga je het van binnenuit niet kunnen veranderen".

Lees meer over:

Onze partners