VS-spion wordt Duitsland uitgezet

10/07/14 om 15:44 - Bijgewerkt om 16:09

De Duitse overheid heeft het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) in Berlijn opgedragen het land te verlaten.

VS-spion wordt Duitsland uitgezet

© Reuters

Duitsland heeft de topambtenaar van de Amerikaanse inlichtingendienst, die werkzaam was in de ambassade in Berlijn, gevraagd het land te verlaten. De maatregel houdt verband met het onderzoek naar vermoedelijke Amerikaanse spionage in Duitsland.

Clemens Binniger van het parlementaire comité voor inlichtingendiensten vertelde reporters dat 'de regering de vertegenwoordiger van de Amerikaanse inlichtingendienst in Duitsland gevraagd heeft het land te verlaten als een reactie op het uitblijven van een oplossing voor de verschillende beschuldigingen van spionage, te beginnen met de NSA tot de recentste incidenten.'

Vetrouwelijke informatie

Duitsland stelt zich al maanden vragen bij de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst in het land. Aanleiding tot de maatregel zijn twee spionageaffaires die onlangs aan het licht zijn gekomen.

Recent werd een medewerker van de Duitse inlichtingendienst (BND) opgepakt, die in een periode van twee jaar 218 documenten aan de Amerikaanse geheime dienst zou verkocht hebben. Ook werd bekendgemaakt dat een onderzoek is geopend naar een mogelijke spion bij het Duitse ministerie van Defensie. Er zou daardoor vertrouwelijke informatie overgedragen zijn naar de geheime dienst van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse overheid heeft voorlopig nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Duitsland en de VS gelden als nauwe bondgenoten van elkaar. Maar de relaties tussen de twee landen kwamen vorig jaar al even onder spanning te staan, toen bekend werd dat bondskanselier Angela Merkel al jarenlang afgeluisterd werd door de inlichtingendienst NSA. (Belga/WB)

Onze partners