VS: Orkaan dreigt Republikeinse Conventie weg te blazen

22/08/12 om 23:06 - Bijgewerkt om 23:06

Maandag begint in Florida de Republikeinse partijconventie. Tenminste: als een orkaan die in de Atlantische Oceaan broeit dat niet onmogelijk maakt.

VS: Orkaan dreigt Republikeinse Conventie weg te blazen

© Reuters

Het cycloonsysteem dat de komende dagen in orkaan Isaac kan veranderen, is nu nog een tropische storm. Isaac zorgt voor windsnelheden rond zestig kilometer per uur en kan donderdag een orkaan worden. Mogelijk bereikt die tegen maandag Florida.

Burgemeester kan Conventie aflassen

De Republikeinse Conventie gaat door in Tampa, aan de westkust van de staat. De conventies zijn reusachtige partijcongressen met duizenden deelnemers, met als hoogtepunt de nominatie en de aanvaardingsspeech van de presidentiële kandidaat.

Voor de Amerikaans politieke partijen zijn ze op twee maanden voor de presidentsverkiezingen een uitgelezen kans om een week lang de media op te eisen en de kandidaat in de schijnwerpers te zetten. Mitt Romney en de Republikeinen kunnen een orkaan dus missen as kiespijn.

Tampa ligt volgens de weerkaarten pal in de gevarenzone en is bovendien. De laaggelegen stad is bijzonder kwetsbaar voor orkanen.

"In het ergste geval, een orkaan van de categorie vier, kan het conventiecentrum onder zeven meter water komen te staan", zei meteoroloog Jeff Masters van de gespecialiseerde website Weather Underground aan CNN. "Zelfs een orkaan van de categorie 1 zou genoeg zijn om de Conventie te verknoeien."

Bob Buckhorn, de burgemeester van Tampa, liet op de nieuwszender horen dat hij de Conventie desnoods zal aflassen. "Veiligheid en mensenlevens gaan boven politiek", zei hij.

Noodplannen

De Republikeinse partij zegt dat ze op alles voorbereid is, maar wat de noodplannen zijn, is niet duidelijk. De Conventie op het laatste moment verplaatsen, lijkt in ieder geval een onmogelijke opgave. In Tampa worden 50.000 Republikeinen en 15.000 journalisten verwacht.

Het is niet de eerste keer dat de Republikeinen tijdens hun conventie last hebben van orkanen. In 2008 moest de eerste dag van hun conventie in Saint Paul, Minnesota, afgelast worden. Die stad ligt weliswaar in het hoge noorden van de VS, maar op dezelfde dag werd New Orleans bedreigd door orkaan Gustav.

Eén van de dingen die toen afgelast werden, was een toespraak van de toenmalige president George W. Bush. Het einde van diens politieke tijdperk begon in 2005, toen zijn regering hopeloos laat in gang schoot nadat orkaan Katrina New Orleans verwoestte.

De Democratische Conventie begint op maandag 3 september in Charlotte, North Carolina. Ook die staat krijgt wel eens orkanen te verwerken, maar op meer dan 200 kilometer van de kust ligt de stad Charlotte veilig. (TV)

Onze partners