VS: duizenden protesteren tegen politiegeweld

05/12/14 om 03:44 - Bijgewerkt om 07:08

Vele duizenden manifestanten betoogden in steden in de VS. In New York alleen kwamen er 2.000 tot 10.000 manifestanten op de been om te protesteren tegen politiegeweld, tegen racisme en tegen de niet-vervolging van de agent die een zwarte arrestant in een wurggreep nam, waarna de arrestant stierf.

VS: duizenden protesteren tegen politiegeweld

Manifestanten in Manhattan © Reuters

Er waren manifestaties in Chicago, Washington DC, Oakland en vele andere steden, maar het indrukwekkendst waren de bijeenkomsten in New York. Daar werd voor de tweede avond op rij op enkele plaatsen in het centrum van Manhattan betoogd, maar ditmaal ook in Brooklyn. De betogingen waren georganiseerd door drie moeders van slachtoffers van politiegeweld. De schattingen lopen ver uiteen maar alleen in New York waren er volgens The New York Times zeker 2.000 betogers op de been. Journalisten van CNN hadden het over vele duizenden manifestanten, misschien wel 10.000.

Divers

Op alle plaatsen waren de manifestanten meer divers en misschien ook jonger dan in Ferguson. Religieuze groepen namen deel (katholiek, protestant), veteranen van de Occupy Wall Street beweging maakten hun opwachting, naast burgerrechtenorganisaties en gewoon boze burgers. Het merendeel van de manifestaties verliep vreedzaam, maar toen er rond Times Square in New York manifestanten werden gearresteerd, kwam het tot lichte schermutselingen.

Het meest indrukwekkend was een optocht door Brooklyn, waar drie moeders van kinderen die een confrontatie met de politie niet hadden overleefd aan het hoofd van de betoging opstapten. Manifestanten droegen kartonnen doodskisten bij zich. Op een plein gingen de betogers liggen, in prangende stilte.

De directe aanleiding van de betogingen is het buiten vervolging stellen van de agent die de 43-jarige Eric Garner, verdacht van illegitieme sigarettenverkoop, op 17 juli in een wurggreep nam, waarna de arrestant in ademnood stierf.

De procureur in deze zaak heeft laten weten dat de documenten en getuigenverslagen waarop de Grand Jury haar beslissing om niet te vervolgen baseerde, niet zullen vrijgegeven worden.

'Extra cursussen voor agenten'

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, beloofde donderdag de aangekondigde hervorming van de politie door te voeren. Volgens The New York Times moeten ongeveer 22.000 politieagenten cursussen volgen om crisissituaties te ontzenuwen vooraleer ze naar hun wapens grijpen. (RR/JH)

Lees meer over:

Onze partners