Live Voorverkiezing New Hampshire: Donald Trump en Bernie Sanders winnen met grote voorsprong

09/02/16 om 19:23 - Bijgewerkt op 10/02/16 om 06:56

Donald Trump en Bernie Sanders hebben forse overwinningen behaald in de presidentiële voorverkiezing van New Hampshire. Bij de Republikeinen eindigde John Kasich als tweede. Volg het hier live.

Voorverkiezing New Hampshire: Donald Trump en Bernie Sanders winnen met grote voorsprong

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Trump en Clinton leiden bij vertegenwoordigers

  Het zal pas definitief zijn als alle stemmen geteld zijn, maar op dit ogenblik, in een voorlopige telling van de New York Times, heeft Donald Trump bij de Republikeinen 17 vertegenwoordigers voor de Conventie behaald - waar de definitieve presidentskandidaat wordt bepaald. Ted Cruz, die de caucus in Iowa won, staat op 10, Rubio op 7 en Kasich op 4. Er zijn 1.237 vertegenwoordigers nodig om op de Conventie in Cleveland een meerderheid te bereiken, dus er is nog een lange weg te gaan.

  Bij de Democraten heeft Bernie Sanders de leiding bij de gekozen vertegenwoordigers. Hij heeft er 34 tegen 32 voor Clinton. Maar in die partij spelen de 'superafgevaardigden' een rol - het partijapparaat. In deze groep haalde Clinton 362 vertegenwoordigers tegen 8 voor Sanders. In totaal komt Clinton op 394. Sanders staat op 42. Bij de Democraten zijn 2.382 vertegenwoordigers nodig om de nominatie te winnen op de Conventie.

 • Rudi Rotthier

  Republikeinen naar South Carolina, Democraten naar Nevada

  Op 20 februari zijn er opnieuw verkiezingen. De Republikeinen hebben hun voorverkiezing in de staat South Carolina, waar Donald Trump de peilingen aanvoert. De Democraten gaan naar de woestijn van Nevada, waar een caucus wordt gehouden, en waar Hillary Clinton tot dusver een voorspring heeft in de peilingen.

 • Rudi Rotthier

  Daily News: 'dageraad van de breindoden'

  The Daily News, een krant uit New York, is niet blij met het resultaat van Donald Trump en stelt het voor als een horrorfilm: dageraad van de breindoden.

  Nieuwssite The Huffington Post titelde eerder dat met Trump een 'racistische, seksistische vreemdelingenhater' was verkozen.

  Vele persorganen hebben Trumps campagne eerder in editorialen veroordeeld, maar houden het nu feitelijk. Trump zet zich met zijn overwinning op de politieke kaart, en vooral de breedte van zijn aanhang is verrassend. Uit kiezersinterviews zijn dat de twee elementen die vooral terugkeren: hij zal fors handelen, en hij is niet-traditioneel.

 • Rudi Rotthier

  Samenvatting: Trump boekt ideale winst, Sanders wordt forse krant

  De samenvatting tot dusver: Trump had een ideale avond, Hillary Clinton kan niet langer Bernie Sanders negeren. Lees het hier.

  Trump groet supporters

  Trump groet supporters © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Kasich: 'Heb aandacht voor de problemen van anderen'

  John Kasich staat voorlopig op 16 procent, Trump op 34.

  Kasich had het een tijdje heel lastig in debatten omdat hij zo hard Trump en Ben Carson aanviel. De jongste weken beperkt hij zich tot een boodschap van optimisme en competentie. Als populaire gouverneur van Ohio kan hij terugvallen op een balans. Hij stopte al zijn energie en zijn geld in New Hampshire. Maar met dit resultaat - hij is de koploper van de gematigden - zal hij wel snel nieuw geld vinden.

  'Er hangt magie in de lucht', zegt hij in zijn min of meer overwinningstoespraak. 'Er zit verandering in de lucht. We moeten de kracht van Amerika herstellen. En ervoor zorgen dat niemand achterblijft'. Weliswaar met een kleine overheid, 'we zijn conservatief'.

  Hij houdt een vurig pleidooi voor meer aandacht voor de anderen, het leven te vertragen en tijd te maken voor de noden van anderen, hen te helpen genezen. 'Daar is geen overheid voor nodig'.

  Het is een ongewoon, maar wel doorvoeld pleidooi.

 • Rudi Rotthier

  John Kasich wordt tweede

  Meerdere kranten roepen John Kasich, de gouverneur van Ohio, uit tot tweede in de Republikeinse voorverkiezing. Kasich mikte vooral op onafhankelijke stemmen, en zou zelfs iets meer onafhankelijke stemmen binnengehaald hebben dan Trump.

 • Rudi Rotthier

  Trump: 'Met mij zullen jullie belangen gediend worden'

  Donald Trump wordt ingeleid door 'Revolution' van The Beatles. Zou hij daarvoor toestemming gekregen hebben?

  The Donald begint met een hele lijst bedankingen, zijn ouders, zijn kinderen, zijn echtgenote, de andere kandidaten, en vooral de bewoners van New Hampshire. Hij wenst zelfs Bernie Sanders proficiat, niet dat hij het eens is met Bernie. 'Hij wil ons land wegschenken, mensen'.

  Zijn betoog springt, zoals dat gaat bij Trump, van de hak op de tak. Hij heeft het over zakenlui die voortaan onderhandelingen met China en zo zullen leiden, over het feit dat hij zichzelf financiert. De financiers van politici willen dat hun belangen gediend worden. Met Trump 'zullen jullie belangen gediend worden'.

  De grenzen zullen hersteld worden, drugs zullen tegengehouden worden.

  Hij laat zich toeroepen: 'Trump, Trump, Trump'. 'Dat is zo mooi', zucht Trump.

 • Rudi Rotthier

  Bernie Sanders deel 2: dit is mijn fundraiser

  Sanders kondigt aan dat hij naar New York vertrekt, zij het niet om geld in te zamelen bij rijke financiers (hij gaat om een serie interviews te geven).

  Hij bedankt zijn ruim 3,7 miljoen donoren die volgens hem gemiddeld 27 dollar hebben geschonken, en roept op om verder te blijvenschenken. 'Dat is het, dit is mijn fundraiser'.

  Hij gaat lang door, legt vele plannen uit, van gratis hoger onderwijs en ziekteverzekering voor iedereen, naar Europees model, over maatregelen voor minderheden. Vrouwenrechten, holebirechten, gehandicaptenrechten. Tewerkstelling via infrastructuurwerken. Zelfs zijn stem tegen de oorlog in Irak, vermeldt hij.

  Hij grijpt het moment, maar de vrees bestaat, zoals vorige week bij Ted Cruz, dat hij te lang doorgaat en dat vele kijkers afhaken. Voorlopig blijft ook Fox News het uitzenden.

  Hij eindigt mooi met een verwijzing naar zijn ouders, in een klein appartement in Brooklyn, New York. Zij hadden zich niet kunnen inbeelden, zegt hij, dat hun zoon presidentskandidaat zou zijn. 'Dat is de belofte van Amerika'.

  'Dit is het begin van een politieke revolutie', zegt hij, en hij herhaalt de essentie: dat het land behoort aan alle bewoners.

 • Rudi Rotthier

  Sanders: progressieven winnen bij grote opkomst

  Sanders houdt een overwinningstoespraak, en praat opvallend traag voor zijn doen. Hij weet dat het land meekijkt en meeluistert.

  'Samen hebben we een boodschap verstuurd die zal weerklinken van Wall Street tot Washington, van Maine tot Californië. En die boodschap is dat de regering van ons grote land behoort aan alle mensen en niet aan een handvol welvarende politieke donoren en hun SuperPAC's'.

  De opkomst, zegt hij, was 'enorm' (hij gebruikt het woord 'huge', dat Donald Trump vaak in de mond neemt). 'Progressieven winnen als de opkomst groot is. We moeten eensgezind samenkomen en deze partij verenigen. We mogen niet toelaten dat de rechtse Republikeinen, tegen wie we strijden, het presidentschap binnenhalen'.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton: 'Ook al steunen jongeren mij niet, ik steun hen'

  Hillary Clinton komt als eerste naar buiten voor een toespraak. Ze heeft, volgens het Sanderskamp, net getelefoneerd met de winnende Bernie Sanders.

  'Ik houd nog altijd van New Hampshire', begint ze, 'en dat zal ik altijd blijven doen'.

  'Mensen hebben alle recht om kwaad te zijn. Maar ze hebben ook honger, ze zijn hongerig naar oplossingen'.

  Hillary lijkt de waslijstaanpak van haar echtgenoot over te nemen: concrete beloftes voor doelgroepen. Ze praat tegen discriminatie, voor gelijk loon, tegen Wall Street, voor mensenrechten voor holebi's en arbeiders, enz.

  'Ik weet dat ik werk te doen heb, vooral bij jongeren. Ook al ondersteunen ze mij niet, ik steun hen'.

  In 1992 won haar echtgenoot Bill gedeeltelijk met zijn toespraak in New Hampshire. Dit is geen toespraak van dat niveau, maar slecht is het evenmin.

  Terwijl Clinton spreekt, klinkt awoertgeroep in de meeting bij Trump.

 • Rudi Rotthier

  Een kwart van de stemmen geteld - tussenstand

  Met iets meer dan een kwart van de stemmen geteld staat Bernie Sanders bij de Democraten op 57,9 procent en Hillary Clinton op 40,1 procent.

  Bij de Republikeinen leidt Donald Trump met 34,1 procent, voor John Kasich met 15,4 procent. Volgen Ted Cruz en Jeb Bush (allebei 11,6 procent) en Marco Rubio (10,4 procent).

 • Rudi Rotthier

  'Een racistische, seksistische demagoog heeft gewonnen'

  Linkse nieuwssite The Huffington Post stuurde twee nieuwsbrieven uit. Een eerste met de feitelijke melding dat Sanders had gewonnen, de tweede, een minuut later verstuurd, met een minder feitelijke appreciatie van Donald Trump. "Een racististische, seksistische demagoog heeft net de voorverkiezing in New Hampshire gewonnen".

  The Huffington Post probeert al vele maanden het verzet tegen de kandidatuur van Trump te organiseren, eerst door hem naar de entertainmentsectie van de site te verbannen. Dat wilde niet blijvend lukken.

  De reactie in de Huffington Post geeft aan hoe ver Trump is gekomen. De zakenman, die zeker in het begin moeilijk ernstig te nemen viel, heeft nu de winst binnen in een staat.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton erkent nederlaag

  Het is nu officieel: Bernie Sanders heeft aan Democratische kant gewonnen. Het kamp van Hillary Clinton geeft de nederlaag toe. Doorgaans gaat dat via een telefoontje van de verliezende kandidaat met de winnaar, maar in dit geval hebben we alleen nog maar commentaar van haar campagne. Clinton zou snel vertrekken uit New Hampshire.

 • Rudi Rotthier

  Trump doet het voorlopig beter dan zijn peilingen

  Donald Trump staat voorlopig op 35 procent in de peilingen, en hij wint over de hele lijn: bij arbeiders, bij hoger gediplomeerden, in landelijk gebied en in steden. Hij scoort goed bij Republikeinen die vinden dat hun partij verraad pleegt, maar ook bij Republikeinen die vinden dat hun partij het goed doet. Na Iowa werd gezegd dat Trump het misschien slechter deed dan zijn peilingen voorspelden, maar hier is eerder het tegenovergestelde gebeurd. In de recentere peilingen in New Hampshire stond hij op 29 en 31 procent. In reële resultaten scoort hij tot dusver beter.

 • Rudi Rotthier

  Sanders wint de jongerenstem met 85 procent

  Bernie Sanders staat in de voorlopige resultaten op bijna 58 procent tegen 40 procent voor Hillary Clinton.

  Maar onderverdeeld naar groepen is hij overweldigend de favoriet van de jongeren, met, volgens exitpolls, 85 procent van de stemmen van jongeren onder 30 jaar. Bij de onafhankelijken die op een Democratische kandidaat stemden, haalde hij 72 procent, bij wapenbezitters 68 procent en bij meer linkse kiezers 65 procent.

 • Rudi Rotthier

  Jeb Bush doet het voorlopig goed

  Jeb Bush, gruwelijk uitgelachen omwille van zijn haperende, verlegen en peperdure campagne, ligt voorlopig op de derde plaats bij de Republikeinen. Dat is zeker beter dan anderen hadden verwacht. Met de vele centen in zijn SuperPAC kan Bush lang doorgaan. Kasich en Christie, zijn Republikeinse rivalen, zitten zo goed als door hun geld.

  Vorige week riep Bush een ijzige zaal nog op om voor hem te applaudisseren. 'Please clap'. Met dat soort tussenkomsten zal hij nog wel een tijdje het doelwit van humoristen blijven.

 • Rudi Rotthier

  'Robot Rubio' krijgt klappen

  Het is nog vroeg, en hoe groot de voorsprong van Trump en Sanders zal blijken, moet nog afgewacht worden, maar over een ding zijn lokale specialisten het eens. Marco Rubio doet het veel slechter dan nog zijn prestatie in Iowa kon worden verwacht. Hij werd een goede derde in Iowa, steeg prompt naar de tweede plaats in peilingen in New Hampshire, maar had dan een gruwelijk debat in New Hampshire. Hij herhaalde steeds maar dezelfde zinnetjes. Wat hem een hashtag opleverde: #robotrubio. Er is ook een robot op de been die meetings van Rubio probeert bij te wonen. Zoals u hieronder kan zien, probeert de campagne niet zo zachtaardig van de robot af te geraken.

  Rubio staat in de voorlopige uitslag op de vijfde plaats.

 • Rudi Rotthier

  Bernie Sanders op 56 procent tegen 42 procent voor Hillary Clinton

  De resultaten zijn nog altijd heel partieel, met rond 10 procent van de stemmen geteld. Aan Democratische kant staat Bernie Sanders op 56 procent tegen Hillary Clinton op 42. De afgelopen weken fluctueerden de peilingen tussen 10 en 30 procent verschil tussen de twee.

 • Rudi Rotthier

  Dicht middenveld bij Republikeinen

  Donald Trump staat momenteel op 34 procent bij de Republikeinen. Hij wordt gevolgd door John Kasich met 16 procent. Maar na die twee wordt het druk, met Jeb Bush op 11,8, Ted Cruz op 11,2, Marco Rubio op 10,1 en Chris Christie op 7,9 procent.

 • Rudi Rotthier

  CNN roept Donald Trump en Bernie Sanders uit tot winnaars

  Het is nog heel vroeg, maar op basis van exitpolls en vroege cijfers roept nieuwszender CNN nu al Donald Trump aan Republikeinse kant en Bernie Sanders bij de Democraten tot overwinnaars uit.

Onze partners