VIDEO: Geert Wilders leidt spreekkoor tegen Marokkanen

20/03/14 om 02:13 - Bijgewerkt om 05:13

In Nederland is er controverse rond PVV-leider Geert Wilders. Die liet zijn aanhangers na de gemeenteraadsverkiezingen scanderen dat ze "minder Marokkanen" willen.

VIDEO: Geert Wilders leidt spreekkoor tegen Marokkanen

PVV-leider Geert Wilders brengt zijn gemeentekijke stem uit in Den Haag (Nederland). © BELGAIMAGE

Het incident deed zich voor in Den Haag, waar de plaatselijke afdeling van de populistisch rechtse PVV verzamelen blies om haar goeie uitslag te vieren en naar voorman Wilders te luisteren.

"Willen jullie meer of minder Marokkanen?", vroeg Wilders, waarop het publiek "Minder-minder-minder!" begon te scanderen. "Dat gaan we dan regelen", riposteerde Wilders.

'Hitler is onder ons'

In de politieke en de sociale media zorgde dat meteen voor een storm van protest. Premier van Nederland Mark Rutte zei dat Wilders' optreden hem "een vieze smaak in de mond" had gegeven, schrijft De Volkskrant. "Aanzetten tot hat", vond Femke Halsema, de voorvrouw van GroenLinks. "Smakeloos", zei VVD-voorzitter Benk Korthals.

Op sociale media is de reactie voorspelbaar scherper. "Hitler is onder ons. In de gedaante van @geertwilderspvv. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn", stelde Tofik Dibi, een voormalig parlementslid van GroenLinks.

Gas terug

Het was niet de eerste keer dat Wilders zich aan alom veroordeelde uitspraken over 'minder Marokkanen' bezondigde. Een week voor de verkiezingen zei hij al dat hij een Den Haag wil 'met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen.'

Aan de tand gevoeld door de NOS nam hij later alweer gas terug. Toen stelde hij dat hij niet alle Marokkanen bedoeld had, maar "alleen criminele Marokkanen."

'De boom in'

Wilders geeft deze keer aan dat hij niet van plan is om zijn woworden terug te nemen. "De critici kunnen de boom in", reageert hij, meldt Belga.

"Ik heb niks verkeerds gezegd, maar gezegd wat veel mensen denken. Minder Marokkanen bereiken we door beperking van de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko, vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminelen met een dubbele nationaliteit na denaturalisatie. Daar is niks mis mee. Dat hadden we tien jaar geleden al moeten doen, als we naar de oververtegenwoordiging van Marokkanen in de criminaliteit kijken."

Lees meer over:

Onze partners