Vaticaan schort overeenkomst met Zuid-Amerikaanse voetbalbond op

12/06/15 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Het Vaticaan zal geen geld aanvaarden van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond (CONMEBOL). Die had in april, na overleg met de Heilige Stoel, beloofd per doelpunt op de Copa America 10.000 dollar (8.900 euro) te storten in een pauselijk fonds voor minderbedeelde kinderen.

Vaticaan schort overeenkomst met Zuid-Amerikaanse voetbalbond op

Paus Franciscus in het Europees Parlement © Belga Image

Het Vaticaan laat nu via een woordvoerder weten dat de overeenkomst wordt opgeschort zolang het gerechtelijk onderzoek naar corruptie binnen de FIFA niet is afgerond. Verschillende huidige en gewezen toplui van de CONMEBOL worden genoemd in het grootschalige Amerikaanse onderzoek naar wanpraktijken binnen de wereldvoetbalbond.

In de overeenkomst was afgesproken dat de Zuid-Amerikaanse federatie voor elke goal op de Copa America 10.000 dollar zou storten ten voordele van Scholas Occurentes, een stichting opgericht door paus Franciscus die minderbedeelde kinderen via sport en onderwijs een betere toekomst wil bieden.

De Copa America startte donderdag met de openingswedstrijd tussen gastland Chili en Ecuador (2-0). Tijdens de laatste Copa America, in 2011 in Argentinië, werden 72 doelpunten gemaakt. Uruguay won het toernooi overigens. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners