Twee arrestaties na incident op Pakistaans vliegtuig

24/05/13 om 23:29 - Bijgewerkt om 23:29

Britse straaljagers hebben een Pakistaans passagiersvliegtuig begeleid na een 'incident' aan boord. Twee mannen zijn gearresteerd voor het in gevaar brengen van de vlucht.

Twee arrestaties na incident op Pakistaans vliegtuig

© Reuters

Het toestel met 297 passagiers aan boord was vanuit Lahore in Pakistan onderweg naar Manchester. Straaljagers begeleidden het vliegtuig uiteindelijk naar Stansted waar het veilig is geland.

'We blazen het vliegtuig op'

De arrestanten zijn 30 en 41. Ze hebben beiden de Britse nationalitiet en zouden van Pakistaanse afkomst zijn. De twee zouden zich misdragen hebben tegenover medepassagiers en herhaaldeijk geprobeerd hebben om zich toegang te verschaffen tot de cockpit.

Toen ze door het cabinepersoneel tot de orde geroepen werden, meldt de krant The Sun, pakten ze uit met dreigementen, waaronder: "Praat niet met ons of we blazen het veligtuig op."

De Britse politie spreekt niet over een terreurdaad. Voorlopig voert zij een gewoon misdaadonderzoek. Beide mannen werden aangehouden voor het in gevaar brengen van het vliegtuig. Ze zitten in voorlopige hechtenis.

Op het veligtuig werden na een eerste inspectie geen verdachte voorwerpen aangetroffen. Het toestel blijft aan de grond voor verder forensisch onderzoek door politiespecialisten.

Significant incident

De luchthaven van Stansted is aangewezen als 'antiterreurluchthaven'. Het toestel werd geparkeerd in een geïsoleerd deel. De rest van het vliegverkeer had er geen last van.

Hoewel het incident 'significant' is, is het niet ongebruikelijk dat vliegtuigen worden begeleid, zegt Philip Baum van Aviation Security International tegen BBC News. Straaljagers worden ingezet om uiteenlopende redenen. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Onze partners