Turkse politie slaat manifestatie uiteen met traangas en waterkanonnen

01/05/15 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:22

In de Turkse stad Istanbul heeft de politie traangas en waterkanonnen ingezet tegen een duizendtal betogers die een 1 mei-viering wilde houden op het Taksimplein.

Turkse politie slaat manifestatie uiteen met traangas en waterkanonnen

Turkse betogers slaags met ordehandhavers © BELGAIMAGE

In Istanbul heeft de Turkse politie waterkanonnen en traangas ingezet tegen een duizendtal betogers die de jaarlijkse 1 mei-viering wilde houden op het Taksimplein. Van de conservatief-islamitische regering mag er echter niet gemanifesteerd worden op het plein, dat twee jaar geleden nog het decor vormde voor een protestgolf tegen de overheid.

Vakbondsmilitanten en aanhangers van oppositiepartijen hadden zich verzameld in het district Besiktas om het verbod van de autoriteiten aan de kaak te stellen. Even na de middag zetten de massaal aanwezige ordediensten waterkanonnen en traangas in om de manifestatie uiteen te slaan. Een aantal betogers gooiden flessen en stenen naar de ordehandhavers.

134 mensen opgepakt

Voor deze raid maakten de Turkse media al melding van enkele geïsoleerde incidenten tussen betogers en ordediensten in de buurt van het Taksimplein, dat hermetisch wordt afgesloten door de ordediensten. Volgens een voorlopige balans van de politie zouden reeds 134 mensen opgepakt zijn.

Het conservatieve regime van president Recep Tayyip Erdogan weert systematisch alle massabijeenkomsten van het Taksimplein sinds het plein in juni 2013 het decor vormde voor een protestgolf tegen de vermeende islamistische en autoritaire koers van het conservatieve regime. Maar de syndicaten eisen elk jaar opnieuw toegang tot het plein om de slachtoffers van 1 mei 1977 te herdenken. Die dag openden onbekenden het vuur op de massa. Daarbij kwamen 34 mensen om het leven. Ook op 1 mei vorig jaar kwam het rondom het plein tot zware rellen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners