Ted Cruz springt naar leiding in peilingen voorverkiezing Iowa

© Reuters

De ultraconservatieve senator Ted Cruz uit Texas krijgt momenteel de meeste steun van de republikeinse kiezers in Iowa. Een nieuwe peiling geeft hem een duidelijke voorsprong op Donald Trump in de centraal gelegen staat, waar op 1 februari de eerste voorverkiezing plaatsvindt voor de aanduiding van de republikeinse presidentskandidaat.

In een peiling van Bloomberg Politics en de krant The Des Moines Register krijgt de 44-jarige Cruz 31 procent van de kiesintenties van republikeinse kiezers achter zich, tegen amper 10 procent twee maanden geleden. Daarmee heeft hij een voorsprong van 10 procentpunt op Donald Trump, die stabiel blijft.

De gepensioneerde neurochirurg Ben Carson, die in de vorige peiling eerste stond, is teruggevallen tot 13 procent van de kiesintenties.

De miljardair Trump, die op nationaal niveau de peilingen aanvoert, reageerde al snel op de peiling met een Twitter-bericht. “Vertrouw de peiling van The Des Moines Register niet, die beïnvloed is in het nadeel van Trump”, klonk het.

Trump beschuldigt de krant van partijdigheid sinds hij Trump in juli opriep om uit de race om het Witte Huis te stappen.

Aan de peiling namen 400 republikeinse kiezers deel. De foutenmarge bedraagt 4,9 procent. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content