Syrië: Kinderen grootste slachtoffer

26/09/12 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

Een rapport van de Britse liefdadigheidsinstelling Save the Children onthult dat kinderen in Syrië ontvoerd en gemarteld worden om hun ouders te treffen.

Syrië: Kinderen grootste slachtoffer

© Reuters

'Het merendeel van de Syrische kinderen is getraumatiseerd doordat ze bijna allemaal een familielid zagen sterven sinds het begin van het conflict in maart 2011', liet de organisatie weten.

'Geen enkel kind zou ooit de beschreven gruwelen mogen zien', zei Justin Forsyth, hoofd van Save the Children na een bezoek aan de vluchtelingenkampen in Jordanië.

Levende schilden
Het vijftig pagina's tellende rapport bevat achttien gedetailleerde getuigenissen van Syrische kinderen tussen negen en zeventien jaar oud. Allen hebben het over de wreedheden die ze meegemaakt hebben.

Hassan (14) vertelt over het bombardement op een begrafenis in zijn dorp: 'De grond was bedekt met dode lichamen en gewonden. Overal lagen delen van lichamen. De honden uit het dorp hebben meer dan twee dagen lang van de lijken gegeten.'

Ook heeft Hassan het over soldaten die kinderen als levend schild gebruiken omdat de rebellen niet op hun eigen kinderen kunnen schieten. Verschillenden kwamen op die manier om.

'Nooit meer ok'
'Samen met honderd anderen werd ik gearresteerd. Ze brachten ons naar de lokale school waar we een week moesten blijven. Ze hingen me aan het plafond en doofden hun sigaretten op mijn lichaam uit.' Aan het woord is Khaled (15), de zoon van de directeur van de school. 'We kregen twee dagen lang geen eten of drinken. Sommigen werden geëlektrocuteerd. Ze toonden geen medelijden of sympathie!'

Ook Wael (16) heeft een massale arrestatie meegemaakt. 'Ze waren vooral wreed tegenover een zesjarige jongen Alaa. Hij werd gemarteld en kreeg drie dagen lang geen eten of drinken. Ik zag hem sterven. Ik denk dat ik nooit meer ok zal zijn', zei hij aan Save the Children. Een ander vertelt over een weddenschap tussen twee soldaten om 'iets als doel te gebruiken'. 'Het volgende moment schoten ze een achtjarig jongetje in het hoofd. Hij stierf niet meteen. Ze bleven op hem schieten.'

Meer middelen
Save the Children roept de VN op om meer middelen te investeren in de documentatie rond schendingen van de rechten van het kind.

Het rapport van Save The Children is waarschijnlijk niet het laatste in een lange rij van documenten over het conflict in Syrië.

Gedurende achttien maanden zijn al meer dan 20.000 mensen gedood, meer dan 1,5 miljoen Syriërs zijn op de vlucht en zo'n 2,5 miljoen mensen hebben nood aan humanitaire hulp.

Ondertussen gaat het conflict tussen de anti-Assad-rebellen en het Syrische leger gewoon verder. (CS)

Lees meer over:

Onze partners